19. Festival znanosti Rijeka 2021.

Program Festivala znanosti Rijeka 2021. predstavile su Vedrana Mikulić Crnković, Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci, predsjednica Organizacijskog odbora FZ Rijeka, Marta Žuvić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci za studije, studente i osiguranje kvalitete, i Marina Peranić Ševeljević, savjetnica za školstvo u Odjelu za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke.

Festival znanosti Rijeka 2021. održava se u Rijeci od 10. do 15. svibnja 2021. godine, u organizaciji Udruge Zlatni rez Rijeka i brojnih suorganizatora (Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas), a pod generalnim pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci te pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Festival znanost’ je nacionalna manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti.

Marta Žuvić, Vedrana Mikulić Crnković i Marina Peranić Ševeljević

Do sada je u Hrvatskoj održano osamnaest vrlo uspješnih Festivala. Glavna tema FZ 2021. je “Kultura znanosti” te se on, osim u Rijeci, održava još u dvadesetak gradova diljem Hrvatske.

Informacije o Festivalu mogu se dobiti i na infoštandu Festivala znanosti na Korzu od 5. do 14. svibnja 2021., od 10.00 do 16.00 sati.

U sklopu Festivala tijekom tjedan dana održavaju se brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti. Zbog trenutne epidemiološke situacije, većina događaja će se odvijati online i moći će se pratiti na web stranici www.festivalznanosti.uniri.hr, dok će za događaje koji se odvijaju uživo biti potrebna prethodna najava zbog ograničenog broja posjetitelja. Veliki dio programa Festivala ove će se godine održavati u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”.

Ulaz je na sve manifestacije Festivala znanosti slobodan.

Festival znanosti Rijeka 2021. održava se u organizaciji Udruge Zlatni rez Rijeka i brojnih suorganizatora, pod generalnim pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci te pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Grad Rijeka koji ovu manifestaciju prati od samog početka poduprijet će realizaciju festivala s 12.000 kuna.

Naravno, ovogodišnji Festival je također različit od svih onih u razdoblju 2003.-2019., baš kao što je različit bio i onaj osamnaesti (u 2020. godini) koji je bio je održan jedino u Rijeci. Zbog trenutne epidemiološke situacije, koja je slična onoj u prošloj godini, velika većina događaja će se odvijati online na web stranici www.festivalznanosti.uniri.hr. dok će za događaje koji se odvijaju uživo (Kampus Trsat, Prirodoslovni muzej Rijeka, te ostali događaji navedeni u programu) biti potrebna prethodna najava zbog ograničenog broja posjetitelja.

Popularna javan predavanja će se moći pratiti uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istom će kanalu ostati i snimke predavanja. Ove godine će se održati najbogatiji do sada program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”.  Tijekom trajanja Festivala, u prijepodnevnim satima, od 12 do 14 sati te od 17 do 19 sati poslijepodne, na Korzu će se odvijati razni programi kojima će se popularizirati znanost.

Novost je ovogodišnjeg Festivala znanosti u Rijeci je dio sadržaja koji će biti na engleskom jeziku.


Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.