AKO OVIH DANA IDETE U VUKOVAR!!! Pogledajte ruševine ratnog Vukovara uživo na mjestima gdje su se nalazile

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na pad Vukovara od ove godine jedinstveno u svijetu posjetitelji imaju prilike vidjeti virtualnu izložbu postavljenu u herojskom gradu, u tehnici proširene stvarnosti (augmented reality).

Na svojim mobitelima, na odabranim GPS lokacijama po centru Vukovara i kod Vodotornja, možete u prostoru oko sebe vidjeti fotografije razrušenog grada i kratke video zapise koji dočaravaju tragediju grada i naroda. ovaj virtualni sadržaj je integriran u okolinu na način da se vidi zajedno s okolinom, i omogućava uspoređivanje sadašnjeg stanja sa stanjem koje je bilo kad su fotografije i video zapisi snimljeni.

Ovo je unikatna prilika i mogućnost da se kao nikada do sada usporedi izgled lokacija prije i poslije. Virtualna izložba je postavljena neprofitno, donirana od tvrtke koja je razvila proizvod, a dio vizualnih materijala je donirao Muzej grada Vukovara. Slavne lokacije u gradu kao što su Radnički dom, barokni svodovi, most Jean Michel Nicoliera, su na ovaj način obogaćeni sadržajima koji se vide uz adekvatnu mobilnu aplikaciju.

Ovaj doživljaj možete pogledati trenutno samo u Vukovaru, iako tehnologija koju je razvila tvrtka Equinox Vision d.o.o.  omogućuje postavljanje sličnih materijala svuda po zemlji i svijetu, putem mobilne aplikacije Equinox XR koja je dostupna za Android i iPhone uređaje na ovoj adresi. Sustav koji je razvijen u Hrvatskoj sa originalnim idejama domaćih inženjera omogućuje postavljanje trodimenzionalnih i dvodimenzionalnih virtualnih sadržaja na lokacije po svijetu. Nakon skidanje aplikacije, opcionalna je registracija korisnika, a u svakom slučaju iz izbornika sadržaja je potrebno odabrati “Vukovar”.

Na YouTube kanalu tvrtke se, za one koji iz razumljivih razloga nisu u mogućnosti doći u Vukovar, nalaze video snimke direktno sa mobitela koji pokazuju kako virtualna izložba izgleda i kako se gleda. Izložba trenutno nema rok trajanja, ostati će vidljiva do daljnjeg, a autori aplikacije namjeravaju slične virtualne sadržaje po Hrvatskoj postaviti za Advent ove godine. Pratite ih na Facebook stranici za novosti i nove virtualne sadržaje!

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.