Čišćenje potočića povodom svjetskog Dana voda

Povodom svjetskog Dana voda u Dječjem vrtiću ” Cvrčak i mrav”, skupina ”Tići” organizirane su mnogobrojne praktične i edukativne aktivnosti.

Djeca su sa svojim odgojiteljicama Ljubicom Galovec, Jasnom Car i Magdalenom Vranić dogovorila akciju čišćenja okoliša oko potočića prema Malom jezeru. Odgojitelji su bili svjesni svih ciljeva ove aktivnosti. Jedan od najvažnijih bio je potaknuti djecu na uočavanje problema u okolišu i dogovoriti načine rješavanja tih problema. Djeca su odmah detektirala da:

  • Uz potočić postoje stvari koje tu ne pripadaju. To su razne konzerve, papiri, kartonska i plastična ambalaža. Male, vrijedne ruke krenule su u akciju čišćenja okoliša. Punile su se vreće za smeće raznim otpadom kojeg su neki neodgovorni ljudi bacali u okoliš. Vrijedne ruke su ubrzo počistile sav otpad kojeg su djeca primijetila i do kojega su mogla doći.

Drugi važni cilj ove aktivnosti je bio naučiti kako se moramo brinuti o biljkama i zašto je voda neophodna za njihov rast:

  • Svako dijete je tijekom veljače posadilo svoju biljku. O toj biljci su se trebali brinuti. Naučili su kako se brinuti o njoj, kada i kako ju treba zalijevati i zašto je voda važna za njen razvoj. Na taj način se kod djeteta razvila i odgovornost za ono što sami dodaju u okoliš. Znati odgovorno brinuti se za život, svoj i drugih živih bića, jedan je od najvažnijih ciljeva odgoja i obrazovanja.

Treći važan cilj je obrazovnog karaktera: kako spriječiti  i intervenirati kada dođe do zagađenosti voda?

  • Za postizanje ove spoznaje bilo je potrebno: donijeti zagađenu vodu i postaviti pred djecu problem kako ju pročistiti.
  • Napravljen je model uređaja za prirodno filtriranje vode koji sadrži: plastičnu bocu, papirnati filter za kavu, kamenčiće i zemlju. Djeca su promatrala kako je filter pročistio prljavu vodu. Mogla su pratiti cijeli postupak: ulijevanje zagađene vode u filter, postupak filtriranja i dobivanja čiste vode. Zaključila su da je vodu moguće pročistiti kada je slabije zagađena, no s uljima i drugim jačim zagađivačima filtriranje je puno teže i nije uvijek učinkovito. Stoga, nikako ne smijemo dopustiti da ulja, nafta i drugi teški  zagađivači otruju našu vodu.

Skupina ”Tići” i djeca iz Eko- vrtića ” Cvrčak i mrav” naučila su važne eko lekcije. Možda je moguće,  možda, da te lekcije nauče i odrasli stanovnici ove naše lijepe domovine i planete?

Prije nego što bude prekasno!

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.