Dan žena u znaku znanosti i kreativnosti u OŠ Dr. J. Pančića u Bribiru

Dan žena u OŠ Dr. Josipa Pančića u Bribiru ove godine obilježen je zanimljivim i opsežnim projektom. Voditeljice projekta Dilajla Pavletić i Jelena Franjković odlučile su povezati dva važna datuma 11. veljače kada obilježavamo Dan žena u znanosti i 8. ožujka međunarodni Dan žena. U projekt su uključeni učenici prvog, trećeg, petog i osmog razreda sa učiteljicama Mirtom Krušić, Anom Jelić Martuslović, Klaudjom Hreljac Ninić i Martinom Jakopčević.

Cilj projekta bio je upoznati žene u našem okruženju koje su ostvarile svoju karijeru u znanosti. Budući da, zbog epidemiološke situacije, nije bilo moguće provesti njihovo sveukupno ugošćavanje u školi, tijekom veljače i ožujka učenici su imali priliku razgovarati s desetak žena, bilo online, bilo uživo. Neke su snimile kraći video, neke su se javile uživo, a dvije su ugošćene u školi. Učenike su posjetile  neurokirurginja, sveučilišne profesorice, pedijatrica i članica HGSS-a, veterinarka, arheologinja, anesteziologinja i druge. Njihova izlaganja su učenici  sa zanimanjem pratili i upoznavali kroz njihov rad i strast prema poslu.

Dan žena obilježen je i oslikavanjem kišobrana. Učenici su imali zadatak odabrati slavne žene koje su svojim djelovanjem mijenjale svijet. Upravo portreti tih žena, naših i stranih, krase njihove kišobrane. Tko je bila Nina Simone, Mara Matočec, Slava Raškaj, Jelena Savna, Fraida Khalo, Grace O. Mally i mnoge druge, može se saznati iz učeničkih radova. No i dječaci su izrađivali svoje ”muške kišobrane” koje krase likovi Lionela Messija, Ralpha Laurena, Steve Jobsa, Pelea, Nikole Tesle i drugih.

Nisu to samo obični kišobrani, to su ”pametni kišobrani”. Svaki kišobran ima svoj QR kod kojim se pristupa životopisima i zanimljivostima iz života svake slavne osobe.

Cilj projekta je osmišljavanje  zanimljivog  zadatka koji će potaknuti učenike na istraživanje, suradnju i kreativno stvaranje.

Cijeli mjesec, koliko je trajao projekt, vladala je školom vesela, dinamična i kreativna atmosfera u kojoj su uživali učenici i njihove učiteljice.

Upravo su to trenuci koji ističu ljepotu, kreativnost, dinamičnost i inspirativnost rada s djecom.

Projekt je zaključen 8. ožujka,  kada su učenici s učiteljicama, izrađivali  završni dio – film u kojem će predstaviti sve što su radili, vidjeli i naučili. Film očekuje svjetlo dana krajem mjeseca ožujka  i s radošću će ga osnovnoškolci OŠ Dr.J. Pančić iz Bribira podijeliti s javnošću.                                                                                                                                                                                                                             

OPĆINA VINODOLSKA OPĆINA

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.