Ekoregija Kostrena dobila vrijednu opremu

U ekološkom parku Rasadnik u Kostreni, svoje mjesto pronašla je nova drvena kućica čiju je nabavku za potrebe udruge Ekoregija Kostrena s 20 tisuća kuna sponzorirala Ina.

Riječ je o drvenom objektu dimenzija 4,5 m x 3 m s trijemom čija je namjena odlaganje alata i opreme potrebne za održavanje eko-parka te ne manje važno, i kao mjesto za čuvanje banke sjemenja iz 27 kostrenskih vrtova koliko ih članovi udruge trenutno obrađuju, a tome treba dodati i polje lavande. Ukupna vrijednost kućice s montažom i prijevozom iznosi 22.500 kuna. Izvođač radova je tvrtka Istragarden iz Galižane.

Općina Kostrena obratila se Ini sa zamolbom za uključivanje u rad udruge Ekoregija Kostrena koja svojim aktivnostima okuplja brojne mještane različitih uzrasta i vrijedan je promicatelj zdravog života i aktivnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom: „Općina Kostreni svojim djelovanjem nastoji nadići ulogu lokalne samouprave i odgovoriti na sve potrebe i očekivanja mještana. Veličinu projekta ne treba uvijek mjeriti visinom uloženih sredstvima, nego utjecajem koji će on imati na kvalitetu života naših mještana. Ponekad čak nije riječ ni o ulaganju, nego o uključivanju i informiranju o radu naših udruga, o povezivanju i promišljanju o aktivnostima koje mi kao Općina možemo poduzeti u korist zajednice, kao što je to bilo u ovom slučaju. Zahvaljujem Ini što je prihvatila naš prijedlog o sponzorstvu i prepoznala važnost rada udruge Ekoregija koji svojim aktivnostima obuhvaća doista širok spektar korisnika, od polaznika vrtića do naših umirovljenika.“, rekao je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

– „INA i Kostrena već desetljećima žive zajedno. Dijelimo svakodnevne probleme, rastemo i razvijamo se. Upravo iz tog razloga nam je važno da budemo aktivan član zajednice i s velikim zadovoljstvom sudjelujemo u projektima koji pridonose kvaliteti života mještana. Ekološki park Rasadnik projekt je koji nesumnjivo oplemenjuje prostor i omogućava našim sugrađanima kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Drago nam je da smo imali prilike sudjelovati u nabavi vrtne kućice te se nadamo da ćemo i u budućnosti biti u prilici uključiti se u ovakve projekte.“, istaknula je Dijana Hajdo, rukovoditeljica Tehnologije u Rafineriji nafte Rijeka.

Nabavkom vrijednog i neophodnog objekta za rad i održavanje ekološkog parka osobito su zadovoljni članovi udruge Ekoregija Kostrena čija je predsjednica Ljiljana Opančar zahvalila Ini na sponzorstvu i Općini na kontinuiranoj potpori radu udruge: „Naša udruga je osnovana 2013. godine s ciljem revitalizacije ovog vrijednog prostora koji je danas ekološki park. Od tada do danas svi naši programi i projekti imaju svrhu jačanja suradnje sa zajednicom i razvijanja suživota čovjeka i prirode. Imamo 27 obrađenih vrtova, a posebno raduje da unatoč uvriježenom mišljenju kako ovakve aktivnosti uobičajeno zanimaju treću dob, mi imamo velik broj mladih članova pa čitava ova lijepa priča itekako ima budućnost“.

Primopredaja kućice najbolji je uvod u sutrašnju berbu lavande u kojoj će uz članove udruge sudjelovati i KD Kostrena. Ubrana lavanda odmah se odvozi u destileriju na preradu kako bi se dobilo dragocjeno lavandino ulje koje će se koristiti u različitima radionicama i aktivnostima koje se  tijekom godine organiziraju u Rasadniku.

 

 



Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.