Evo što se događa organizmu kad prestanete konzumirati kavu

Mnogim ljudima ispijanje šalice kave jednako je važan dio jutarnje rutine kao i pranje zubi.

Ispijanje kave više je od pukog naleta energije koju dobivate svakim gutljajem. U mnogim slučajevima kava može imati izražene učinke na vaše zdravlje, a odustajanje od nje može značiti velike promjene, kako fizički, tako i emocionalno.

Kako izgleda život bez kave?

Manje anksioznosti

Borite li se s anksioznosti, izbacivanje kofeina može biti dobro za vaše mentalno zdravlje. “Kofein u kavi može biti stimulativan, za neke čak i prekomjerno, ako osoba sporo metabolizira kofein”, rekla je dijetetičarka Alicia Galvin. Odustajanjem od kave s vremenom možete smanjiti osjećaj tjeskobe, objašnjava Galvin, piše Eat This.

Vaš se refluks kiseline može poboljšati

“Kava je poznata po tome što opušta donji sfinkter jednjaka, što je pojas mišića između gornjeg dijela želuca i donjeg dijela jednjaka. Kad se to dogodi, kiselina se može povratiti u jednjak i uzrokovati žgaravicu i pečenje pa prestanak konzumiranja kave može pomoći u ublažavanju simptoma”, kaže Galvin.

Manje simptoma alergije

Sezonske alergije mogu stvarati velike probleme, a opterećivanje antihistaminicima zbog kojih se osjećate pospano nije uvijek puno bolji osjećaj od onih kihanja i šmrcanja. Srećom, postoji još jedan mogući način za smanjenje simptoma alergije – ispijanje manje kave.

Bolji san

Kava vam može dati nalet energije pa to opravdano može učiniti i malo težim “predaju” na kraju dana. Srećom, ako se borite da zaspite, odricanje od kave može vam pomoći. Kava može negativno utjecati na san jer kofein blokira adenozin (kemikalija koja potiče spavanje u mozgu), a može poremetiti vaš cirkadijski ritam zbog nedostatka nakupljanja adenozina tijekom dana. Kofein u kavi može imati ometajuće djelovanje na vaš san do šest sati nakon zadnjeg gutljaja.

Niži krvni tlak

Kofein može uzrokovati skok krvnog tlaka, a kava može blokirati hormon koji pomaže u održavanju arterija proširenima pa ograničavanje unosa kofeina može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Nećete više toliko trčati na WC

Kofein može uzrokovati pojačano mokrenje zbog svojih diuretičkih učinaka ili čak uzrokovati potencijalne nuspojave na gastrointestinalni trakt, ali ograničavanje unos kofeina može smanjiti broj odlazaka na toalet, kao i ublažiti želučane probleme, piše Eat This.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.