HDZ natjerao Dujmića da odustane od suradnje s Davorom Štimcem?

Udruga Građani prije svega, najpoznatija kao platforma koja stoji iza kandidature bivšeg ravnatelja KBC-a Davora Štimca za gradonačelnika Rijeke, u nedjelju je predstavila svoju kampanju za razinu Primorsko-goranske županije.

Kao kandidatkinja za županicu istaknuta je ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci Iva Rinčić, kojoj su podršku pružili upravo kandidat za riječkog gradonačelnika Štimac, načelnik Kostrene Dražen Vranić i brojni drugi nezavisni političari iz čitave županije. No, od onih koji su bili na prvom predstavljanju, medijima je puno zanimljivija bila ona koja nije došla..

U pozivu medijima za tiskovnu konferenciju kao govornica najavljena je i Vera Aničić, zamjenica opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića. Međutim, na nedjeljnom predstavljanju nije se pojavila. U odgovoru za Novi list, na pitanje zbog čega se to dogodilo, Rinčić je kazala kako je Aničić bila na svim koordinacijskim sastancima nezavisne grupe, ali da je u nedjelju bila spriječena pojaviti se na tiskovnoj konferenciji. Međutim, portal PodUckun.net naveo je kako je, čini se, u pitanju dublji problem te kako se neće dogoditi suradnja između nezavisne liste Ive Dujmića i platforme Građani prije svega koja želi okupiti veći broj „nezavisnih“ diljem županije. Opatijski portal naveo je i kako su zbog Dujmića platformu GPS odbili brojni nezavisni kandidati s liburnijskog područja koji nisu htjeli biti povezani s aferama sklonom Dujmiću, a na kraju ih je „zeznuo“ i sam Dujmić koji se, kako se čini, povukao iz dogovora.

Pregovori s Dujmićem „skupo su koštali“ građansku inicijativu. Osim što su ostali bez potencijalnih partnera na Liburniji, neslužbeno doznajemo kako su uzrokovali i raskol unutar građanske inicijative zbog nekih njenih članova koji su se odlučno protivili suradnji s opatijskim gradonačelnikom, ističući kako on predstavlja sve ono protiv čega se bore: netransparentno i populističko upravljanje gradom i stavljanje fokusa na vlastitu dobrobit. Unatoč tome, prevladali su zagovornici suradnje s Dujmićem i njegovoj listi ponuđena su istaknuta mjesta u zajedničkoj kandidaturi. Prema najavama, postojala je mogućnost da Aničić dobije i mjesto kandidatkinje za zamjenicu župana ili visoko ulazno mjesto na listi.

Činilo se da je sve dogovoreno, pa je tako izašla i najava za medije, od koje su pojedini portali skloni Ivi Dujmiću, kao što je Fiuman, i napravili vijest da Dujmićeva lista podržava Štimčevu platformu. No, na kraju se dogodio – šok! Na dan predstavljanja kandidature, Dujmićeva strana obavijestila je Građane prije svega da odustaju od zajedničke priče.

Naravno, uzrok odustajanja nije javno objavljen. No, u kuloarima su se brzo pojavile priče o mogućim razlozima. A najuvjerljiviji kaže da je „raskidu“ kumovao – HDZ. Nije tajna da je Ivo Dujmić tijekom proteklog mandata tijesno surađivao s HDZ-om, čijim je glasovima i osvojio treći mandat na čelu grada. Predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković često je boravio u Opatiji i pružao podršku Dujmiću. A prilikom glasovanja u Vijeću, HDZ-ovi vijećnici u praktički 100 posto slučajeva glasali su u skladu sa stavom gradonačelnika Opatije.

I čini se da je upravo HDZ-u zasmetala moguća suradnja opatijskog gradonačelnika i nezavisne platforme za županiju. U Rijeci je HDZ odustao od drugog kruga, gdje puno veće šanse od njihovog kandidata Josipa Ostrogovća imaju Štimčeva nezavisna lista i Most Marina Miletića. Ako bi im se isto dogodilo i na županijskoj razini, gdje je umjesto jakog kandidata Olega Butkovića u kampanju krenuo Gari Cappelli, bila bi to za stranku prava reputacijska katastrofa. Zato su se, navode naši izvori, u trenutku kada je objavljeno da će Dujmićeva zamjenica podržati nezavisnu kandidatkinju Rinčić, u vodstvu HDZ-a „upalili crveni alarmi“. Prema njihovim riječima, jedan poziv s „visoke razine“ bio je dovoljan da Dujmić odustane od suradnje koju je dogovarao mjesecima.

Na kraju je, tako, platforma Građani prije svega dobila potvrdu Dujmićeve „vjerodostojnosti“. A Dujmić, jednako tako, „račun“ za podršku HDZ-a koju je uživao proteklih godina..

foto / Opatija.hr

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.