Koktel s antitijelima za prevenciju korone ušlo u završnu fazu ispitivanja

Iz tvrtke Regeneron Pharmaceuticals Inc priopćili su da je potvrđeno da je njihov koktel s antitijelima učinkovit u prevenciji COVID-19 kod ljudi koji su bili izloženi koronavirusu, javlja Reuters. Ispitivanje je ušlo u završnu fazu.

Koktel s dva protutijela REGEN-COV smanjio je 100 posto simptomatsku infekciju i otprilike 50 posto snizio stopu ukupne zaraze, temeljem analize 400 sudionika ispitivanja koji su imali zaraženog člana kućanstva.

Kreću razgovori s regulatorima

Za usporedbu, kompanija Eli Lilly prošlog je tjedna objavila da je njihov lijek bamlanivimab smanjio rizik infekcije za 80 posto kod stanovnika domova za starije.

Regeneron kaže da će razgovarati s američkim zdravstvenim regulatorima o ovim privremenim rezultatima kako bi možda proširili trenutačno odobrenje za nužnu upotrebu protutijela u terapiji protiv COVID-19.

Izravna isporuka antitijela

U trenutnom pokusu REGEN-COV testiran je kao pasivno cjepivo, što znači izravnu isporuku antitijela koja se bore protiv virusa u organizam, dok tradicionalna cjepiva aktiviraju imunološki sustav primatelja na stvaranje vlastitih antitijela.

“Podaci sugeriraju da se kod onih koji su dobili REGEN-COV kao pasivno cjepivo smanjio prijenos virusa kao i virusno opterećenje kod onih koji se još uvijek zaraze”, kazao je George Yancopoulos, predsjednik Regenerona.

Tijekom ispitivanja, zabilježen je jedan smrtni slučaj i hospitalizacija zbog koronavirusa među grupom koja je primala placebo, ali u grupi za liječenje nije bilo smrtnih slučajeva, priopćava tvrtka.

 

Izvor: Telegram

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Komentiraj

Najnovije