Koncerta Nessun dorma riječkih opernih solista uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor 23. i 25. srpnja na Trgu Riječke rezolucije

Konferenciji su uz intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića, sudjelovali dirigentica Beatrice Venezi te riječke operne prvakinje i prvaci Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Domagoj Dorotić, Aljaž Farasin te počasna članica opernog ansambla Diana Haller.

Intendant Marin Blažević je istaknuo kako Nessun dorma okuplja svu snagu riječke opere koja pokazuje najpoznatiji repertoar operne literature. Također naglašava kako je ponosan što nakon niza godina surađuje sa ženskom međunarodno poznatom dirigenticom Beatrice Venezi. Veseli se što će operni pjevači prvi put nakon 4 mjeseca pjevati zajedno s orkestrom, što je bilo u odgodi zbog trenutne epidemiološke situacije.

Solisti Aljaž Farasin, Ivana Srbljan i Domagoj Dorotić iskazali su uzbuđenje što će nakon puno vježbanja i dugo vremena biti u mogućnosti pjevati svoje najdraže opere pred publikom. Dirigentica Beatrice Venezi je naglasila kako je ovo prvi koncert kojeg izvodi nakon proglašenja karantene u mnogim zemljama Europe, te kako joj je drago da se on događa upravo u Rijeci.

Solistice Diana Haller, Anamarija Knego i intendant Marin Blažević kazali su kako je akustika na otvorenom prostoru odlična pa je i ideja izvođenja opere na Trgu Riječke rezolucije pokazana vrlo uspješnom. Smatraju kako je kazalište potrebno ljudima i kako ono može biti zatvoreno jedan kraći vremenski period, no nezamislivo je stanje u kojem kazališta nema.Isto tako su iskoristili priliku da najave i izvođenje opere Julije Cezar u Egiptu. Anamarija Knego je istaknula kako je svaka riječ suvišna te da prepušta glavnu riječ glazbi.

Promocija cd-a opere Nessun dorma bit će 23. srpnja 2020. godine, na dan izvođenja Nessun dorma 1. Druga izvedba je predviđena za 25. srpanj, a ime Nessun dorma 2 je dobila zbog nešto drugačijeg sadržaja koji će biti predstavljen publici.

Nessun dorma objedinjuje vrhunac operne literature iz Verdijevih „Nabucca”, „Don Carla”, „La traviate”, „Aide”, iz Puccinijevih „La boheme”, „Turandot”, Mozartova „Don Giovannija”, Donizettijeve „Lucie di Lammermoor”, Saint-Saëntsovih „Samsona i Dalile”, Rossinijeva „Seviljskog brijača”, Mascagnijeve „Cavallerie rusticane” – u interpretacijama omiljenih solistica i solista riječke Opere. Koncertom ravna talijanska dirigentica Beatrice Venezi čije su vještine prepoznate u opernim kućama i orkestrima diljem svijeta, a trenutno je šefica dirigentica Orchestra Milano Classica i Nuova Orchestra Scarlatti Napoli, te gošća šefica dirigentica Orchestra della Toscana. Na Forbesovoj je listi najutjecajnijih žena mlađih od 30 godina.

Gosti se mole za pridržavanje mjera sukladno preporukama epidemiološke struke.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.