Kostrena i Centar kulture Kostrena nositelji vrijednog projekta za djecu i mlade „Stori po svoju“

Općina Kostrena, Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena partneri su u projektu „Stori po svoju“, kojem su dodijeljena bespovratna EU sredstva u iznosu od preko 2.7 milijuna kuna. Cilj projekta je približiti STEAM područje djeci i mladima te pritom pridonijeti njihovoj socijalnoj uključenosti kroz brojne programe i radionice koje će se organizirati u iduće dvije godine.

Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena koja je nositelj projekta, i predstavnici partnera, Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Grada Kraljevice, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke i Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena potpisali su Sporazum o partnerstvu na provedbi projekta „Stori po svoju“. Iako zbog epidemioloških razloga nije organizirano zajedničko potpisivanje i javno predstavljanje projekta, stavljanjem potpisa na Sporazum svi su partneri potvrdili predanost ciljevima projekta kojeg vide kao vrijedno ulaganje u djecu i mlade s područja Urbane aglomeracije Rijeka.

„Stori po svoju“ je pilot program kojim se djecu i mlade potiče na usvajanje različitih znanja i vještina, tzv. makers (uradi sam) kulture, na veći društveni angažman i  stvaranje okruženja u kojem uče djelujući u svojoj zajednici, povećavajući kvalitetu života i stvarajući dodatnu vrijednost sebi i drugima. Makers kultura naglašava učenje kroz rad u specifičnom društvenom i socijalnom okruženju kroz neformalno, umreženo, vršnjačko i zajedničko učenje, motivirano zabavom, osobnim i društvenim razvojem. Vrijednost makers kulture počiva i u činjenici da se prilikom definiranja rješenja ili (re)dizajna u središte stavljaju zdravlje, održivi razvoj i lokalna kultura. Jedan je od načina na koji se djeci i mladima na zanimljiv način može približiti STEAM područje.

Prema Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne uključenosti, Hrvatska ima višu stopu rizika od siromaštva za djecu i mlade čiji roditelji imaju završene niže stupnjeve obrazovanja, a time i značajno niža primanja. Programi STEAM obrazovanja traženi su i skupi zbog čega i teže dostupni djeci i mladima iz siromašnih obitelji koja najčešće ostaju isključena iz ovakvih obrazovnih programa. Nadalje, broj programa na ovom području je nedostatan postojećem interesu te su zbog toga programi usmjereni na darovitu djecu i mlade. Kako bi se povećao broj dostupnih programa i osigurao jednak pristup STEAM revoluciji, osmišljen je program „Stori po svoju“ (Uradi sam na primorskom dijalektu), otvoren za svu djecu i mlade s područja UA Rijeka.

„Stori po svoju“ obuhvaća dobnu skupinu djece i mladih u dobi do 29 godina s područja Urbane aglomeracije Rijeka kojima će se kroz projekt ponuditi STEAM radionice, radionice poduzetništva, osobnog i profesionalnog razvoja, društvenog angažmana te održivog razvoja, zatim mentorski program za osmišljavanje i provedbu 20 projekata u svrhu poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, Hackathona, kampove i studijske posjete STEAM organizacijama i događanjima.

Prijavitelj projekta je Općina Kostrena kao nositelj, a partneri su Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena koji će biti zadužen za upravljanje projektom kroz period od dvije godine, koliko je i njegovo trajanje. Ukupna odobrena sredstva iznose nešto preko 2,7 milijuna kuna, a projekt se financira u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Općina Kostrena kontinuirano ulaže značajna sredstva u ostvarivanje nadstandarda u segmentima odgoja i obrazovanja. Projekt „Stori po svoju“ svojevrsna je nadogradnja dosadašnjih ulaganja u djecu i mlade na našem području. Projektom je planirano i kvalitetnije uključivanje djece i mladih u identifikaciju i rješavanje problema u lokalnoj zajednici. Kroz projekt će 150 djece i mladih dobiti priliku sudjelovati u preko 40 programa, istražiti svoje interese i upoznati vršnjake s kojima će podijeliti iskustvo stvaranja, steći brojne vještine koje će tijekom, ali i po završetku programa, moći koristiti kroz djelovanje u školi, organizacijama civilnog društva i tijelima javnog sektora – naveo je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

Grad Kraljevica, Grad Rijeka i Centar kulture Kostrena kao partneri u projektu, prepoznali su važnost ulaganja u razvoj kvalitete života djece i mladih i stvaranju boljih prilika za obrazovanje, kao doprinos rješavanju nedostatka stručnjaka STEAM područja u njihovim lokalnim zajednicama.

– Grad Rijeka prepoznaje i  nastoji odgovoriti na potrebe i interese djece i mladih, između ostalog, i kroz stvaranje pozitivnog okruženja za njihovo obrazovanje. Projekt „Stori po svoju“ će nedvojbeno pridonijeti usvajanju novih znanja i vještina koje će polaznici moći koristiti kroz svoje djelovanje u školi ili zajednici, a isto tako, pridonijet će osobnom i društvenom razvoju djece i mladih – nadodao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

– Izuzetno me veseli činjenica što će ovim projektom mladi dobiti priliku za usvajanje novih znanja i vještina te mogućnost jače socijalne i društvene uključenosti u lokalnu zajednicu. Mladi svojim idejama i vizijama, znanjem i novom energijom itekako mogu doprinijeti kvaliteti i razvoju lokalne zajednice, što je ujedno i cilj ovog projekta u kojem sudjelujemo kao partner – izjavio je Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Grada Kraljevice.

Aktivnim uključivanjem djece i mladih u analizu potreba lokalne zajednice i kreiranje rješenja, omogućit će im se iskustveno učenje na STEAM području i time ih kvalitetno pripremiti za život i tržište rada budućnosti – zaključila je Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.