Kostrena i u 2021. godini zadržala brojne nadstandarde

Ukupno 7.796.150 kuna osigurano je u proračunu Općine Kostrena za javne potrebe na području obrazovanja, kulture, sporta te socijalne i zdravstvene skrbi. Osim za mještane Kostrene, iz osiguranih sredstava pružena je i pomoć obiteljima s područja pogođenih potresom koje su privremeni smještaj našle na području Kostrene.

Obrazovanje djece i mladih

Program javnih potreba u obrazovanju i znanosti u posebnom je fokusu Općine Kostrena kako bi stvorila što bolje preduvjete života i obrazovanja djeci i mladima. U proračunu za 2021. godinu, koji uključuje osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje osigurano je 1.774.250 kuna, od čega 1.016,250 kuna ide osnovnoškolskom obrazovanju za sufinanciranje prijevoza školske djece, produženi boravak i rad jedne od učiteljica u programu cjelodnevne nastave, korištenje Sportske dvorane, darivanje prvašića poklon bonom, poklone za Sv. Nikolu djeci s prebivalištem na području Kostrene od navršene 1. do 10. godine života uz dodatnih 160.000 kuna za posebne školske projekte i programe kao i nabavku školskih potrepština.  Uz ova sredstva, Općina je osigurala razliku sredstva za nabavku školskih ormarića.

Za srednjoškolce je u proračunu osigurano ukupno 358.000 kuna, od kojih 178.000 kuna za stipendije učenika i 180.000 kuna za sufinanciranje prijevoza i nabavku udžbenika.

Za visokoškolsko obrazovanje izdvaja se ukupno 370.000 kuna za stipendiranje studenata, a s dodatnih 40.000 kuna sufinanciraju se troškova prijevoza studenata s prebivalištem u Kostreni.

U javnim potrebama nije zanemaren ni predškolski odgoj i stvaranje boljih uvjeta rada i boravka u vrtiću. Uz sredstva koja Dječji vrtić „Zlatna ribica“ ostvaruje kao proračunski korisnik, za dodatne programe predškolskog odgoja i osiguravanje asistenata za djecu s posebnim potrebama, osigurano je 364.500,00 kuna.

 Promicanje kulture

Izdašna potpora osigurana je i za program javnih potreba u kulturi i projekte udruga. Bez obzira na neizvjesnost oko održavanja manifestacija, u 2021. godini osigurano je 1.035.000 kn od čega 350.000 kuna za programe i projekte, dok su preostala sredstva namijenjena radu Turističke zajednice i promicanju turističkog razvoja te za obilježavanju Dana Općine, državnih blagdana i pomoć Župnoj crkvi. Dodatnih 50.000 tisuća kuna utrošit će se i na obilježavanje stogodišnjice nogometa u Kostreni.

Uz navedene potpore, osigurana su sredstva i za proračunske korisnike Centar kulture Kostrena i Javnu ustanovu Narodna knjižnica Kostrena, koji svojim radom i projektima doprinose kulturnom razvoju i stoje iza organizacije brojnih programa i manifestacija.

 Razvoj lokalnog sporta

I ove proračunske godine Kostrena će usmjeriti značajna sredstva u razvoj lokalnog sporta, čak 2.320.000 kuna, od čega 2.165.000 kuna za program javnih potreba u sportu i rad Sportske zajednice Općine Kostrena te 155.000 kuna za organizaciju festivala sporta i rekreacije, dodjelu priznanja najuspješnijim sportašicama i sportašima Kostrene, stipendiranje i pomoć uspješnim sportašima kao i za donacije sportskim društvima za nabavku opreme.

Zdravstvo i socijalna skrb

Visok standard na području socijalne i zdravstvene zaštite, Kostrena će zadržati i ove godine. Za program zdravstva osigurano je ukupno 838.900 kuna iz kojih se financiraju naknade po rođenju djeteta, dojenačka prehrana, različite potrebe bolesnih, starih i nemoćnih mještana, pomoć osobama s posebnim potrebama, ultrazvučni pregledi za mještane Kostrene , pomoć djeci oboljeloj od kroničnih bolesti i djeci s teškoćama u razvoju, pomoć teško bolesnima kao i pomoć Zdravstvenoj stanici Kostrena i Domu zdravlja PGŽ za dežurstva, tečaj za trudnice, palijativnu skrb te sufinanciranje ginekološkog tima. Sredstva su osigurana i za javne potrebe i programe u zdravstvu u iznosu 115.000 kuna.

Općina Kostrena financira i rad logopeda za pomoć djeci u Dječjem vrtiću „Zlatna ribica“.

Za korisnike socijalnih prava Općina izdvaja 1.828.000 kuna za financiranje boravka djece u predškolskim ustanovama, financiranje učeničke marende i produženog boravka, javnog prijevoza, sufinanciranje troškova stanovanja, pomoć u prehrani, jednokratne novčane pomoći i sufinanciranje pogrebnih troškova. Za osobe treće životne dobi Općina povodom božićnih i uskrsnih blagdana osigurava prigodne darove,  pomoć umirovljenicima s niskim primanjima  te program gerontodomaćice i aktivnosti i programe osoba treće životne dobi. Dodatnih 100.000 kuna izdvojeno je za provedbu programa u socijalnoj skrbi.

Uz potrebe mještana, Kostrena iz osiguranih sredstva Općina Kostrena je pružila pomoć i nekoliko obitelji s područja pogođenih potresom koje su svoj privremeni dom našle u Kostreni te im se kroz program osigurana pomoć u prehrani i jednokratna novčana pomoć. Općina Kostrena uplatila je i 60.000 kuna donacije za obnovu potresom pogođenih područja, a mještani Kostrene su u samo jednom danu prikupili više od 12 tona pomoći.Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.