Mještani Vinodola čistili zapuštena vrela i perila

Na području Vinodolske općine nalazi se velik broj očuvanih vrela i perila, njih više od 50, koji imaju arhitektonski oblikovane detalje te su znatnim dijelom graditeljske baštine vinodolskog puka

Svjetski se dan voda u Vinodolu obilježava tijekom čitavog ožujka. Najvažnija aktivnost koju su Turistička zajednica Vinodolske općine i Vinodolska općina organizirale i inicirale u suradnji s mjesnim odborima, udrugama i KUD-ovima, odnosi se na akcije čišćenja zapuštenih vrela i perila po mjestima. Sama ideja o zaštiti vinodolskih vrela i perila nastala je prije desetak godina te je osmišljen projekt »Vrela i perila Vinodola«.

Na području Vinodolske općine nalazi se velik broj očuvanih vrela i perila, njih više od 50, koji imaju arhitektonski oblikovane detalje te su znatnim dijelom graditeljske baštine vinodolskog puka. Spomenutim je projektom prije desetak godina obnovljeno 16 najatraktivnijih lokacija na cijelom području Vinodolske općine. Time su se ona valorizirala u turističke svrhe te je Općina Vinodolska dobila svoj prepoznatljiv turistički proizvod, ističu iz TZ-a.

Buđenje svijesti

Velike zasluge za poticanje i buđenje svijesti kod žitelja Vinodola o zaštiti kulturno-povijesnih i sakralnih objekata treba pripisati Vladimiru Martinčiću iz Triblja, koji je posebnu pozornost usmjerio upravo na vinodolska vrela i perila, obilazeći ih i fotografirajući. U 2021. godini nastavljeno je s projektom u cilju poticanja na brižljivu revitalizaciju i kontinuitet održavanja vrela i perila te upoznavanja lokalnog stanovništva s bogatstvom izvora vode na području cijelog Vinodola. Također, projektom se želi ukazati na bogatu graditeljsku baštinu vinodolskih predaka te mogućnost pozicioniranja vrela i perila kao dijelova kulturnog turizma, naglašavajući njihovo značenje nekada u prošlosti, ali i potrebom njihova očuvanja za buduće naraštaje.

Provedene se aktivnosti odnose na održavanje, sanaciju i čišćenje postojećih vrela i perila, ali i na izradu publikacije koju je pokrenula Vinodolska općina. Upravo je u ovom segmentu Martinčić dao svoj nesebičan doprinos, darujući svoju bogatu audio-videozbirku vinodolskih vrela i perila na korištenje Vinodolskoj općini i Turističkoj zajednici za izradu spomenute publikacije.

Bribirci prvi počeli

Velik angažman oko održavanja i čišćenja vrela i perila pokazali su žitelji Vinodola koji su organizirali brojne akcije čišćenja. S akcijama čišćenja vrela i perila prvi su započeli Bribirci. Pored članova Mjesnog odbora, u akciji čišćenja sudjelovali su mještani zaselka Gradac, članovi KUD-a Bribir te pojedinci iz ostalih bribirskih zaselaka. Angažmanom mještana i umirovljenika Bribira uređeni su i očišćeni vrelo i perilo u zaselku Podskoči te Pancićev studenac u Ugrinama.

Tijekom ožujka akcije čišćenja vrela i perila nastavile su se i u drugim mjestima Vinodolske općine. U Driveniku su akciju čišćenja perila Šimići organizirali Mjesni odbor Drivenik te članovi Udruge za narodne običaje Drivenik. U Triblju su se akciji odazvale mlade snage Udruge za očuvanje narodnih običaja Vinodol, čišćenjem vrela i perila Leskovnik u zaselku Ropci. Uz podršku Vladimira Martinčića, mještani Triblja su tijekom ožujka očistili vrelo i perilo Mlaka u Triblju, perilo u centru Triblja i u Podsoplju te kaptažni izvor pitke vode iz 1902. godine, koji je služio je za napajanje crikveničkog vodovoda.

Tijekom travnja akcije čišćenja i održavanja vrela i perila nastavit će se i u Grižanama u organizaciji članova Mjesnog odbora Grižane te ostalim mjestima Vinodolske općine.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.