Najavljen velemajstorski ženski šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2021“

Ovogodišnji „Cvijet Mediterana“ okupit će deset vrhunskih šahistica iz pet zemalja, i to Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, koje će igrati u prostorijama Šahovskog doma Rijeka na Brajdi. Šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2021.” organizira Šahovski klub Draga iz Rijeke, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza.

Ivan Mandekić, direktor turnira, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga, istaknuo je kako vjeruje da će se na turniru, unatoč poteškoćama koje predstavljaju putovanja u vrijeme pandemije koronavirusa, uspjeti okupiti svih deset pozvanih igračica, koliko je potrebno da bi se prema međunarodnim pravilima na turniru mogu osvajati titule.
„U trenutnoj situaciju u svijetu obilježenoj koronavirusom bilo je posebno zahtjevno organizirati turnir, ali smo strpljivo gradili kamenčić po kamenčić i vjerujem da će trud isplatiti,“ kazao je Mandekić.

U ime Grada Rijeke pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković istaknuo je vrijednost turnira koji, budući da se svake godine održava u vrijeme Dana žena, predstavlja prilog u promociji ženskog sporta i podršku ženskim pravima.

Direktor turnira Ivan Mendekić

Zahvalivši se Gradu Rijeci i posebice gradonačelniku Vojku Obersnelu na kontinuiranoj podršci, Mandekić je istaknuo impresivan je podatak da je ovaj turnir do sada ugostio preko 55 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 20 Fide majstorica iz preko 30 zemalja, što zasigurno potvrđuje njegovu snagu i važnost u svijetu šaha, ali isto tako veliku ulogu u promociji Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske.

Na više od dvadeset godina upornog rada na organiziranju ovog vrijednog turnira čestitala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić. Ujedno se zahvalila se na podršci u razvijanju šahovskog sporta diljem županije, s posebnim naglaskom na Gorski kotar.

Na turniru bi, kao i svake godine, trebalo nastupiti deset igračica. Velemajstorsku četvorku predvodi u svijetu priznata slovenska velemajstorica, bivša kadetska prvakinja svijeta Laura Unuk koja je svoja veća međunarodna iskustva stjecala upravo u Rijeci na ovom turniru. Druga nositeljica je Olga Zimina, Ruskinja s talijanskom putovnicom,  nositeljica titule muškog međunarodnog majstora svjetski je priznato šahovsko ime upravo kao i velemajstorica Marija Manakova, Ruskinja sa srpskom putovnicom. Velemajstorsku četvorku zaključuje naša Mirjana Medić koja je sudjelovala na svih 20 turnira i jedina je Hrvatska predstavnica koja je uspjela pobijediti na ovom turniru što dovoljno govori o snazi natjecanja.

Dodjela nagrada Cvijet Mediterana

S prošlogodišnjeg turnira

Međunarodne majstorice koje pretendiraju na osvajanje normi za titulu velemajstorice predvodi mlada talentirana i jaka Bugarka Viktorija Radeva, a Slovenka Ivana Hrešćak senzacionalna je pobjednica 19. Cvijeta Mediterana pa se i na ovom turniru očekuje njezin uspješan nastup. Članica kluba organizatora, internacionalka Ana Berke dvostruka je seniorska prvakinja države što dovoljno govori o njezinoj snazi, a Slovenka Petra Kejžar svojim ozbiljnim pristupom i iskustvom može mnogima pomrsiti račune. Fide majstorica Noemi Špiranec ima već dovoljno iskustva, ali i znanja da odigra važnu ulogu na tuniru, a  članica našeg kluba juniorka Anamarija Radiković iako sa malim iskustvom sudjelovanja na ovakvim turnirima iza sebe već ima srebrno odličje na seniorskom prvenstvu države što je rijetkima u tim godinama pošlo za rukom. Zasigurno će joj ovaj turnir biti još jedna velika prigoda za napredak, jer ljubavi prema šahu i talenta zasigurno joj ne nedostaje.

Svečanost promocije turnira i predstavljanje igračica održati će se u ponedjeljak, 8. ožujka u 12 sati na riječkom Korzu ispred zgrade Gradske uprave, Korzo 16, (u slučaju lošeg vremena ispred salona Grada Rijeka) gdje će biti postavljena velika šahovska ploča 4X4 metra na kojoj će biti odigran simbolički prvi potez te promotivni šahovski meč.

Sve šahovske partije mogu se pratiti uživo, a link i informacije o turniru nalaze se na mrežnim stranicama turnira Cvijet Mediterana.


Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.