Nova Gradska knjižnica u kompleksu Benčiću gotova do idućeg proljeća

Gradska knjižnica Rijeka uređuje se u tzv. T-objektu bivše tvornice Rikard Benčić, a njena obnova predstavlja preobliku industrijske baštine, dodjeljivanje nove funkcionalnosti i time dodane vrijednosti. Nova knjižnica, kao i uređenje čitavog kompleksa Benčić, dio je projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Obilasku gradilišta prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te glavni projektant mr.sc. Saša Randić.

Nova gradska knjižnica uređuje se u sklopu tzv. T-objekta

„Danas je bitan trenutak, budući da počinjemo nalijevati beton, nakon dosta dugog, mukotrpnog i nevidljivog uklanjanja sada nedostajuće unutarnje konstrukcije i temeljenja. Sada smo sigurni da smo došli na čvrsto tlo, da će ubuduće izgradnja knjižnice napredovati jednostavnije i da će se napokon vidjeti da iznutra raste kuća,“ kazao je pročelnik Šarar.

Naime, iako su radovi započeli u rujnu 2019. godine, oku prosječnog promatrača moglo bi se činiti da radovi nisu mnogo odmakli. Međutim, tijekom izvođenja radova ojačanja došlo je do povećanih deformacija i napuknuća postojećih konstruktivnih elemenata zgrade te je prijetilo njeno urušavanje. Radovi ojačanja su uključivali ušpricavanje cementne smjese pod tlakom od 400 bara u tlo na dubinu oko 15 metara, a takvih je tzv. stupnjaka izvedeno preko 400 komada.

Gradska knjižnica zadržava vanjski izgled i dobiva novu unutrašnjost

Radi tih okolnosti i sigurnosti buduće građevine koja je projektirana kao knjižnica, izmijenjen je i dopunjen projekt na način da se promijenila nosiva konstrukcija objekta. Naime, izradit će se nova armirano-betonska konstrukcija, a stara unutarnja konstrukcija je do sada uklonjena. Praktično rečeno, Knjižnica se gradi po principu po kojem je izgrađena i Dječja kuća – čuvaju se vanjski zidovi, a gradi se unutrašnjost uz očuvanje elemenata koji se mogu iskoristiti i očuvati. Naime, za novu unutrašnju armirano betonsku konstrukciju bit će upotrebljena i 84 originalna, pažljivo demontirana čelična stupa izvorne građevinske konstrukcije.

Niko Cvjetković, Andrej Poropat, Nikola Ivaniš, Vojko Obersnel, Ivan Šarar i Saša Randić

Niko Cvjetković, Andrej Poropat, Nikola Ivaniš, Vojko Obersnel, Ivan Šarar i Saša Randić

„Zgrada je izvorno bila zamišljena da se zadrži sa međukatnom konstrukcijom no kad smo vidjeli stanje u kojem su zidovi, zaključili smo da je sigurnije demontirati postojeće stupove i vratiti ih natrag, a međukatnu konstrukciju koja je bila napravljena 50-ih godina 20. st, kad je ovdje došla tvornica Benčić, zamijeniti novom međukatnom konstrukcijom koja će odgovarati današnjim potrebama kojih smo svi posljednjih mjeseci sve svjesniji, a radi se o otpornosti na potres. Zgrada od potresa krajem prosinca nije pretrpjela veća oštećenja, ona je pridržana s teškom skelom tako da se radovi mogu dalje bez zadrške odvijati,“ kazao je arhitekt Randić.

Ubrzo slijedi početak radova na novoj armirano-betonskoj konstrukciji i na izradi čelične konstrukcije novog južnog izbočenog dijela zgrade. Radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o., a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem Nadzor d.o.o. Zagreb.

Uređenje buduće knjižnice vrijedno 75,8 milijuna kuna

Obnova ove zgrade je, uz Dječju kuću, sastavni dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T objekt“ i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 162.123.324,61  kuna, a za realizaciju su osigurana  bespovratna EU sredstva  u iznosu 68.206.564,00 kuna. Ostatak se financira iz gradskog proračuna s tim da je Grad Rijeka osigurao i 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pa je pokrivanje razlike do ukupne vrijednosti projekta – utoliko manje za lokalni gradski proračun. Vrijednost samih radova na zgradi buduće Gradske knjižnice iznosi 75.843.740,09 kn.

„Vjerujem da će ovaj projekt za godinu dana ili nešto više biti u potpunosti gotov i da će Riječani dobiti novu, suvremenu knjižnicu, a opet u jednom objektu koji predstavlja industrijsku kulturnu baštinu i koji će na ovaj način biti sačuvan zauvijek,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradska knjižnica Rijeka je četvrti i ujedno posljednji objekt koji se u ovom bivšem industrijskog kompleksu preoblikuje u kulturne namjene i postaje sastavni dio novog riječkog kvarta kulture. Uređenje kompleksa Benčić kao budućeg kvarta kulture predstavlja najveću investiciju u kulturu od osamostaljenja Hrvatske.

„U jednom dijelu tzv. H-objekta već smo otvorili Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke uselio se u obnovljenu Palaču Šećerane, a tijekom ožujka bit će otvorena Dječja kuća, prva takva u Hrvatskoj. Trenutno se završavaju radovi oko pristupa Dječjoj kući, a tijekom svibnja očekuje se završetak i većine radova na uređenju partera, odnosno ovog trga koji je nastao između ovih zgrada,“ kazao je gradonačelnik.

Buduća knjižnica protezat će se na prizemlje i tri etaže

Buduća Gradska knjižnica imat će suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka  bruto površine oko 1282 m2. Neto površina, na svim etažama iznosi 4530m2.

Buduća Gradska knjižnica Rijeka i novouređena Dječja kuća

Buduća Gradska knjižnica Rijeka i novouređena Dječja kuća

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika.

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Iz ulaznog prostora, stubište će se penjati na prvi kat na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubište penjati na odjel stručne literature koji će biti smješten na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

Po dovršetku obnove T-objekta kompleksa Benčić, riječka Gradska knjižnica dobit će adekvatnu površinu, kvalitetno uređenje i funkcionalni dizajn prostora te će predstavljati kulturni javni servis za sve generacije.


Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.