Par savjeta za temeljito čišćenje kućne biblioteke

Pandemija nas je natjerala da više vremena provodimo u okrilju doma, a mnoge je to navelo da se vrate omiljenom čitanju knjiga, za što do tada nisu imali toliko vremena. Više vremena za omiljeni hobi donio je i povećanu kupovinu knjiga, a ako ste i vi jedni od onih kojima kućna biblioteka puca po šavovima, ovi su savjeti za organizaciju kao stvoreni za vas.

Istraživanja pokazuju da se prije čitanju posvećivalo prosječno 47 minuta, a tijekom pandemije vrijeme posvećeno knjizi drastično je povećano. Tako se za vrijeme lockdowna prosječno čitalo 71 minutu dnevno, piše hola.com.

Premda se vrlo često čitaju knjige u digitalnom obliku, klasična knjiga i dalje je mnogima vrlo draga, a da bi čitanje bilo veći gušt, vrijeme je da se bacite i na onaj malo manje omiljen posao – čišćenje kućne biblioteke.

Ispraznite police od vrha do dna

Barem jednom godišnje temeljito očistite police s knjigama. Kako biste to učinili, uklonite sve knjige i ukrase. Skidajte ih redom, od police do police, stavljajući ih na pod istim redoslijedom. Tako ćete ih puno lakše i brže vratiti na prvobitno mjesto. Prašinu brišite od vrha prema dnu, nikada obrnuto, a najbolje je koristiti krpu od mikrovlakana jer ne oštećuje namještaj. Ne zaboravite na kraju i usisati kako biste uklonili prašinu i mucice s poda.

Čišćenje prilagodite materijalu

Ako imate drvene police, za čišćenje koristite prikladna sredstva koja ujedno njeguju drvo. Namještaj od iverice lagano obrišite vlažnom krpom, a zatim osušite. Za staklene police možete koristiti sredstvo za čišćenje stakla, posebnu krpu za staklo ili stare novine kao za pranje prozora, a poslužit će i kuhinjski papir. Prilikom čišćenja pazite da ne ostavljate tragove. Metalne police najbolje će očistiti obična spužva i malo deterdženta za pranje posuđa.

Trik koji štedi vrijeme

Nema ništa bolje od trika kojim su se koristile i naše bake – reciklirajte stare čarape i upotrijebite ih za čišćenje. Navucite ih kao rukavice i očistite njima svaki kut i dio police bez ikakvih poteškoća. Tako ćete izbjeći dizanje oblaka prašine, a ovu tehniku možete primijeniti na sav namještaj u dnevnoj sobi za brzo, ali učinkovito čišćenje.

S knjigama uvijek pažljivo

Prije vraćanja na policu, potrebno je svaku knjigu očistiti jednu po jednu, a obična krpa od mikrovlakana za to će biti dovoljna. Stranice na gornjem dijelu knjige idealni su sakupljači prašine te ih je također potrebno očistiti. Za to će najbolje poslužiti mekana četka, poput onih namijenjenih bebama. Prašinu s gornjeg dijela knjige lagano očetkajte, držeći je zatvorenu kako prašina ne bi ušla u nju, a stranice se savinule.

Brzinsko čišćenje za održavanje reda

Za besprijekornu biblioteku knjige bi trebalo očistiti svaka tri dana ili barem jednom tjedno kako biste spriječili to da se prašina taloži na policama. Učinite to čistačem za prašinu ili krpom s mikrovlaknima.

Preventivne mjere

Kako ne biste svako malo morali imati krpu u ruci, svaki dan na barem 10 minuta provjetrite sve prostorije u kući. Osim toga, odlična ideja je napraviti smjesu koja njeguje i daje sjaj drvenom namještaju, a ujedno stvara zaštitni film protiv prašine. Recept je vrlo jednostavan – u omjerima 2:3:4 pomiješajte maslinovo ulje, terpentin ili razrjeđivač te ocat. Kako biste zaštitili knjige, preporučljivo je postaviti police dalje od sunca i na suho mjesto, a dobra ideja je zatvoriti ih staklenim vratima.

 

Izvor: Tportal

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.