Počinje virtualni Tjedan dobre dječje knjige 2021.

Poput mnogih ostalih kulturnih sadržaja s obzirom na pandemiju i vezane važeće epidemiološke mjere  program će biti izrazito virtualan, ali dobar dio gostiju bit će na čvrstom terenu – u Dječjoj kući jer će neki od autora doći u jedinstveni objekt u Hrvatskoj te iz nje obavljati javljanja. Uz partnerstvo s knjižnicama diljem Primorsko-goranske županije pripremljeno je dovoljno materijala za klikanje, gledanje, mjutanje, smijanje. Sve aktivnosti odvijaju se u Zoom sobama Gradske knjižnice Rijeka prijave za koje se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr. Sudjelovanje je slobodno i besplatno za sve zainteresirane.

Iako nije riječ o tipu iskustva koje odražava željeni duh Tjedna dobre dječje knjige ovime se promiče nastavak stvaranja – ilustratorskog crtanja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju podršku. Čitatelji zaslužuju što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato je i ovakav Tjedan dobre dječje knjige izrazito važan. Pokazat će se da kreativno stvaranje treba i dalje podržavati, da predaje nema i da samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazujemo kako smo skloni onom ljepšem svijetu kojeg svi želimo u trenutku kada nas uporni “prijatelj” napusti. Ovo je i prvi Tjedan dobre dječje knjige koji se odvija kao manifestacija fizičke Dječje kuće u koju će kroz tjedan i navratiti veći dio sudionika ne bi li svoje megabajte razgovora o dječjoj knjizi poslali u svijet.

U sklopu programa sudjelovat će niz stvaraoca dječje knjige u rasponu od ilustratora do autora pa ističemo ćakulu s kreativkom Nikolinom Manojlović Vračar na temu posebne knjige “Što sve: ilustrirana enciklopedija glagola”, radionički „Wiki maraton dječje književnosti: kako poboljšati vidljivost hrvatske dječje književnosti na najvećoj svjetskoj slobodnoj enciklopediji?“, susret s kreativnom knjižničarkom Ivankom Ferenčić Martinčić i njenom originalnom slikovnicom “Kako je zeko zavolio knjižnicu”, ćakulicu s autoricom niza dječjih romana Silvijom Šesto, panel raspravu „Slikovnica od najranije dobi“, predstavljanje knjige Znati(želja)s autoricom Anitom Peti Stantić, zumanje dumanje s autoricom animiranih filmova i slikovnica Ivanom Guljašević Kuman, ćakulu s piscem Romanom Simićem, priču s jedinstvenima Jelenom Pervan i Dijanom Zorić, razgovor o dječjoj književnosti na društvenim mrežama s Marijom Bratonjom, pokretačicom najveće domaće online zajednice Mali čitači, kao i niz ostalih susreta i radionica.

Osim niza Zoom susreta, kroz Tjedan dobre dječje knjige, objavljivat će se prikladni kreativni “uradi sam” savjeti, sadržaji o dječjim knjigama kroz virtualne prostore, a dio susreta će postati i posebni razgovori i priče koje ćete moći naknadno čitati u online Brickzineu čije će posebno veliko, svojevrsno instalacijsko izdanje, dočekati u Dječjoj kući. Tjedan će obogatiti i čitateljski klubovi među kojima će čak i dio “klubova za velike” čitati dječje knjige. Knjižnice diljem Primorsko-goranske županije pripremit će posebne izložbe i online aktivnosti.

Tjedan dobre dječje knjige 2021. organizira Gradska knjižnica Rijeka uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije. Partneri na projektu su knjižnice Primorsko-goranske županije: Gradska knjižnica Crikvenica, Narodna knjižnica ˝Ivan Žagar˝ Čabar, Gradska knjižnica Bakar, Narodna knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija, Narodna knjižnica Kostrena, Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, Gradska knjižnica i čitaonica Mali Lošinj, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska knjižnica i čitaonica Frane Petrića Cres i Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora Viškovo. Ovogodišnji Tjedan dobre dječje knjige podržala je doprinosom programu izdavačka kuća Školska knjiga (susret sa Željkom Horvat-Vukeljom), a edukaciju o dječjoj književnosti na Wikipediji podržava Wikimedia Foundation.

Gradska knjižnica Rijeka Tjedan dobre dječje knjige realizira pod kapom nacionalnog programa Godine čitanja 2021. i finala programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.