Potpisani ugovori za vrijednu multimedijalnu opremu Kuće kostrenskih pomoraca


Danas je u Kostreni potpisan ugovor o nabavi roba i usluga za realizaciju projekta multimedijalnog postava interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca kao i ugovor o kasnijem održavanju multimedijalnog postava. Vrijednost ugovora koji obuhvaća dobavu opreme i uslugu izrade multimedijskih sadržaja iznosi nešto manje od 1,5 milijuna kuna dok će održavanje zahtjevne opreme  iznositi 885 kuna mjesečno.

Ugovori su potpisani na lokaciji budućeg interpretacijskog centra, a u ime naručitelja Općine Kostrena i  Centra kulture Kostrena, potpisali su ih općinski načelnik Dražen Vranić i ravnateljica Centra Borka Reljac dok su u ime Zajednice ponuditelja koju čine tvrtke LAV PROJEKT iz Pule, DIVERSITAS IT SUSTAVI iz Zagreba, LEVEL 52 iz Labina i MULTIMEDIJA – INTERNET USLUGE iz Čakovca, ugovore potpisale njihove ovlaštene osobe.

Multimedijalna oprema čini okosnicu suvremenih muzeoloških postava, nudeći mogućnost različitih interpretacija na ograničenom prostoru kao i interakciju s posjetiteljima, stoga je riječ  o najkompleksnijem segmentu u realizaciji čitavog projekta.

Nakon višegodišnjeg čekanja sredstava i okolnosti koje iz objektivnih razloga utječu na sve pa tako i na dinamiku realizacije, raduje me da smo se ipak primakli završnoj fazi jer je ovaj današnji ugovor možda i najkompleksniji dio čitavog ovog projekta i okosnica čitave priče koju će Kuća ponuditi posjetiteljima“, istaknula je ravnateljica budućeg interpretacijskog centra Borka Reljac.

Ovim važnim pomakom u realizaciji zadovoljan je i općinski načelnik Dražen Vranić: ” Kostrena je danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa i sve je u Kostreni isprepleteno morem. Kuća kostrenskih pomoraca bit će mjesto priča i sjećanja ljudi kojima je more život, a život more. Pomorci i pomorstvo ishodište su našeg kolektivnog identiteta i baštine.”

Kuću kostrenskih pomoraca činit će putovanje između neba, zemlje i mora, a što će vizualno i prostorno biti predstavljeno kroz četiri postojeća prostora, odnosno prizemlje kao more, prvi kat kao zemlju i potkrovlje kao nebo te stubište koje će ih povezivati i samim će time predstavljati putovanje.

Prostor prizemlja obuhvaćat će tematske cjeline „more je život“, „čuvajmo more“, „trebamo more“ i „more je u opasnosti“, čime će se istaknuti učinak čovjeka na more, njihova međusobna ovisnost, ali i važnost njegovog očuvanja te izdvojenu cjelinu priča i predaja.

Postav prvog kata pričat će priču o kući, o domu, obitelji i ženskoj perspektivi, o Kostreni, pomorskoj službi i kapetanima te pučini i olujama te će se na taj način pokušati dočarati toplina doma kojeg pomorac napušta prilikom svakog odlaska na hladni brod i daleku pučinu.

Prostor potkrovlja pružit će možda i najinteraktivnije sadržaje Kuće kroz ocean znanja, brodski dnevnik, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju, kao i spoznaju plovidbe kroz interakciju „ploviti se mora“. Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.