Predstavljeni projekti Riječkog programa lokalnog partnerstva za 2021. godinu

Riječki program lokalnog partnerstva pokrenut je 2005. godine i njime je  omogućeno da se direktnim projektnim prijedlozima građana, skupina građana, organizacija i udruga organizira i sufinancira uređenje manjih javnih površina – od obnova dječjih igrališta i izgradnje novih igrališta, preko uređenja zelenih ili javnih gradskih površina, do saniranja manjih divljih deponija i slično.

Cilj ovog programa je prema prijedlozima samih građana rasporediti proračunska sredstva, koja u okviru ovog modela budžetiranja godišnje iznose do 200.000 kn, te ujedno potaknuti građane, udruge i vijeća mjesnih odbora na neposredno sudjelovanje u rješavanju izazova prisutnih „na terenu“, u lokalnoj zajednici. Posebnu dodanu vrijednost u ovom projektu ima razvoj partnerskog i suodgovornog odnosa Grada i građana te poticanje vrijednosti doniranja i volontiranja.

RIJEČKI PROGRAM LOKALNOG PARTNERSTVA U 2021. GODINI

U Proračunu Grada Rijeke za 2021. godinu planirano je 140.000,00 kn za realizaciju izabranih projekta, a sufinanciranje  pojedinog projekta  iznosi do 40.000,00 kn.

Prijavljeni i izabrani projekti, već i prema propozicijama natječaja, uključuju i doprinos zajednice u iznosu od najmanje 10% ukupne vrijednosti projekta, pri čemu taj doprinos podrazumijeva donacije, sponzorstva, pokroviteljstva, volonterski rad i slično.

Natječaj za prijavu projekata raspisan je u studenom 2020. godine. Na natječaj je pristiglo 12 projektnih prijedloga, a Povjerenstvo za odabir projekata odabarlo je 6 koji će se realizirati u ovoj godini.

Park lovora na Kantridi, projekt koji je prijavilo Planinarsko društvo Kamenjak, druga je faza uređenja Parka lovora na Kantridi kojom će se do kraja riješit problem ilegalnog odlaganja otpada u prostoru između Dječje bolnice i Doma umirovljenika te će se povećati  mogućnosti za šetnju u prirodi, bavljenje  sportom i rekreacijom, igrom u sigurnom šumskom ambijentu, provođenje raznih edukativnih školskih i predškolskih programa škole u prirodi, a sve to praktički unutar urbane sredine. Projektom Park Lovora na Kantridi uređuje se i ozelenjuje autohtonim biljem površina od 30.000 m2, odnosno površina koja je priblino velika kao park na Mlaki. Poseban dio projekta je izgradnja „Drvene galerije” – jedinstvene izložbe skulptura/ interaktivnih instalacija i smjerokaza koji do njih vode, a koji će biti načinjeni od drvnog otpada (grana i slično) prikupljenog tijekom čišćenja i uređenja samog parka.

Sportsko susjedstvo naziv je projekta grupe građana Kvart za 5, a njime predviđena obnova drvenih klupa na trgu ispred OŠ Nikola Tesla, a riječ je o nastavku višegodišnje suradnje Riječkog programa lokalnog partnerstva s OŠ Nikola Tesla, MO Školjić – Stari grad, te građanske inicijative u uređenju prostora ispred OŠ Nikola Tesla.

Sjenica dobrih želja, projekt je Udruge Pegaz i njime se nastavlja uređenje javne površine na području MO Orehovica (na lokaciji na kojoj udruga Pegaz inače provodi svoj program). Projekt uključuje izgradnju drvene sjenice namijenjene za boravak, terapijske intervencije i rekreaciju djece s teškoćama u razvoju, mladih, osoba s invaliditetom, ali i svih ostalih građana Rijeke. Projekt „Sjenica dobrih želja“ usmjeren je na poboljšanje kvalitete života za direktne korisnike – osobe sa zdravstvenim poteškoćama. Oni će sami urediti i okoliš sjenice sadnjom ljekovitog i ukrasnog bilja iz vlastitog uzgoja, odnosno aktivno će sudjelovati u uređenju javne površine, a s ciljem poboljšanja njihovog općeg psiho-fizičkog zdravlja i doprinosa zajednici. Uređenjem natkrivenog prostora veličine 14m2 omogućit će se provedba kvalitetne radne terapije i inkluzivnog volontiranja neovisno o vremenskim uvjetima.

Džepni park Lešnjak, naziv je projekta Mjesnog odbora Školjić – Stari Grad kojim će se urediti uska zelena površina između dvorišta Crkve  Uznesenja blažene Djevice Marije i Ulice Đure Šporera. Uređenje će obuhvatiti ozelenjavanje prostora sadnjom biljaka, postavljanje klupa te izmještanje kontejnera za otpad.

Projektom Urbana voćna šetnica koji je prijavio Karate klub Belveder predviđeno je  hortikulturno uređenje zelene površine koja se nalazi  južno od dječjeg igrališta u Ulici A. Mamića na Belvederu.

Zeleno srce kvarta, projekt je grupe građana Kvart za grad. Njime je predviđeno čišćenje i uređenje, odnosno sadnja stabala na rubnom dijelu prostora u Ulici Aleksandra Mamića, inače prostora koji se trenutno koristi za parkiranje automobila, i postava rubnjaka od živice koji će dijeliti taj prostor od parkirnog.

RIJEČKI PROGRAM LOKALNOG PARTNERSTVA KROZ PROTEKLE GODINE

Na natječaje Riječkog programa lokalnog partnerstva od 2005. do 2020. godine prijavljeno je ukupno 209 projekata, od čega je 111 projekata odabrano za realizaciju. Do kraja 2020. godine realizirano je ukupno 106 projekata (95,50%).

U  tom je šesnaest godina dugom razdoblju u okviru ovog konkretnog programa uređeno: sedamnaest igrališta/parkova za djecu; osam zelenih površina; petnaest dijelova naselja unutar mjesnih odbora;  dvije šetnice, jedanaest dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju  i PO Baredice) i 18 prostora za igru na igralištima dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić)

Pojedinačne projekte provodilo je trideset i devet grupa građana, osam udruga, dva sportska kluba, jedanaest vijeća mjesnih odbora. Projekti su realizirani na području dvadeset i šest mjesnih odbora, a svoj doprinos realizaciji dalo je ukupno oko 4.200 volontera te čitav niz gospodarskih subjekata, javnih institucija, udruga i drugih organizacija.

Ukupna vrijednost projekta realiziranih u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva, od 2005. do 2020. godine, je 6,2 milijuna kuna. Iz gradskog proračuna kroz ovaj je program, prema projektnim prijedlozima građana, raspoređeno 2,6 milijuna kuna, a doprinos lokalne zajednice kroz donacije i volonterski rad u ovim je projektima iznosio 3,6 milijuna kuna.

Riječki program lokalnog partnerstva je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV  (Co Creation and Co Governance) prepoznat i opisan kao najbolja praksa s participativnim pristupom, kao ključnim uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanje građana.  Kroz navedeni projekt COGOV izradit će se i baza svih RPLP projekata u digitalnoj formi.

OSTALI MODELI PARTICIPATIVNOG BUDŽETIRANJA KOJE PROVODI GRAD RIJEKA

Sudjelovanje građana u planiranju i korištenju proračunskih sredstava na području grada Rijeke, odnosno participativno budžetiranje, koje se u svijetu sve više promovira kao jedan od važnih načina uključivanja građana u rad javne uprave, omogućeno je u Rijeci kroz tri, odnosno četiri modela, a provodi se od 2004. godine. Osim Riječkog programa lokalnog partnerstva građani se u planiranje i korištenje proračunskih sredstava uključuju i kroz  program Male komunalne akcije te Edukativnu proračunsku online igru Proračunajme, dok svoje prijedloge vezane uz proračun građani mogu slati ispunjavajući online obrazac za sudjelovanje u planiranju i donošenju proračuna ili koristeći obrazac iz Proračuna u malom koji se na portalu www.rijeka.hr  objavljuje svake godine za tekuću godinu.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar


Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.