Riječka kulturna baština na Geoportalu kulturnih dobara

Geoportal kulturnih dobara RH predstavlja središnje mjesto pristupa prostornim podacima o nepokretnim kulturnim dobrima u nadležnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Geoportal kulturnih dobara RH dostupan je na linku: https://geoportal.kulturnadobra.hr/.

Izvor prikazanih prostornih podataka na Geoportalu kulturnih dobara RH su podaci iz Registra kulturnih dobara RH. Preglednik podataka Registra kulturnih dobara RH pruža informacije o nepokretnim i nematerijalnim kulturnim dobrima te je dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija https://registar.kulturnadobra.hr/.

Zgrada bivše tvornice “Rikard Benčić”

Što se tiče građana grada Rijeke, na Geoportalu je moguće pregledati sva nepokretna kulturna dobra, kulturno – povijesne cjeline i arheološka kulturna dobra koja se nalaze na području grada Rijeke te o njima dobiti osnovne informacije kao što su status zaštite, vrsta kulturnog dobra, autor i opis kulturnog dobra. Slijedom toga na portalu su dostupne informacije o kulturnim dobrima kao što su: Kulturno-povijesna cjelina grada Rijeke, Franjevački samostan s crkvom Gospe Trsatske, Kaštel Trsat, Arheološki ostaci Tarsatičkog principija, Zgrada bivše tvornice “Rikard Benčić”, Casa Veneziana (Rezidencija Whitehead) i mnoga druga.

Podaci na Geoportalu kulturnih dobara RH, kao i u Registru kulturnih dobra RH, svakodnevno se ažuriraju, s obzirom na utvrđivanje svojstva novih kulturnih dobara, uspostavljanje preventivne zaštite, reviziju rješenja, brisanja iz Registra zbog gubitka svojstava kulturnog dobra te isteka preventivne zaštite kao i ostale promjene važnih podataka o dobrima.

Geoportal prikazuje obuhvate zaštite nepokretnih kulturnih dobara u nadležnosti Ministarstva kulture i medija te se sva postupanja provode sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Radi se o proizvodu najnovijih softverskih tehnologija s interaktivnim kartografskim sučeljem u dvojezičnoj varijanti prilagođenim i za korištenje na mobilnim uređajima.

Kulturna dobra mogu se pretraživati prema adresi ili katastarskoj čestici, kao i pozicioniranjem dobivenog kulturnog dobra na karti preglednika. Uz ove dvije pretrage u pregledniku Geoportala kulturnih dobara dostupne su atributna i prostorna pretraga koje pretražuju sustav prema velikom broju parametara, dok je aktiviranjem ponuđenih slojeva na interaktivnoj karti ujedno moguće dobiti slobodan pregled zaštićenih kulturnih dobara.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.