Saznajte kako jabučni otac pomaže u skidanju viška kila

Jabuke su izuzetno zdravo voće koje ima niz zdravstvenih blagodati, a jabučni ocat mogao bi pomoći u skidanju viška kilograma. Znanstvenici navode da jabučni ocat može igrati itekako važnu ulogu u mršavljenju.

Neke studije pokazale su da jabučni ocat pomaže ne samo u smanjenju težine nego smanjuje i razinu tjelesne masti i serumskih triglicerida koji su glavni sastojak masnih stanica. Jedno istraživanje obuhvatilo je 144 odrasle osobe iz Japana koje su patile od pretilosti. Ispitanici su podijeljeni u tri zasebne skupine. Ispitanici u jednoj skupini konzumirali su jednu žlicu jabučnog octa svaki dan, u drugoj skupini su uzimali dvije žlice jabučnog octa svaki dan, a ispitanici iz treće skupine svakodnevno su konzumirali placebo.

Studija je trajala 12 tjedana. Osim ograničenja koliko alkohola mogu popiti, od ispitanika se nije tražilo da promijene niti jednu drugu naviku, bilo da je riječ o prehrani ili vježbanju.

U prosjeku su članovi skupine koji su svakodnevno pili jednu žlicu octa izgubili 1,1 kilogram, zabilježen je pad masti za 0,7%, a razina triglicerida je pala za 26%. Skupina koja je konzumirala dvije žlice octa dnevno zabilježila je još impresivnije rezultate. Uz jednak pad razine triglicerida od 26%, ispitanici u drugoj skupini izgubili su u prosjeku 1,6 kilograma te 0,9% masti. Ispitanici koji su konzumirali samo placebo nisu izgubili kilograme. Naime, ispitanici u trećoj skupini dobili su oko 400 grama tijekom studije.

Slična studija provedena je i na miševima. Naime, miševi imaju sličan metabolizam kao i ljudi. Eksperiment koji je trajao šest tjedana pokazao je da jabučni ocat pomaže u mršavljenju i kod miševa. Oni miševi koji su konzumirali jabučni ocat dobili su manje kilograma od onih koji nisu dobili ocat.

U jednoj studiji istraživači su dokazali da octena kiselina koja je glavni sastojak jabučnog octa može smanjiti razinu šećera u krvi pomažući jetri i mišićima u apsorpciji glukoze iz krvotoka. Sniženi nivo šećera u krvi i smanjenje inzulina mogu poboljšati sposobnost tijela da sagorijeva masnoće. Drugo istraživanje sugerira da konzumacija acetata smanjuje apetit.

Ukratko, istraživanja pokazuju da jabučni ocat može pomoći u mršavljenju, no to ne znači da biste trebali prestati vježbati. Redovito vježbanje, dovoljan unos tekućine, dovoljno sna i balansirana prehrana ključni su čimbenici koji mogu pomoći u mršavljenju.

Treba napomenuti da jabučni ocat ima i niz drugih zdravstvenih prednosti. Primjerice, jabučni ocat je i probiotik što znači da sadrži zdrave bakterije koje su dobre za probavni sustav. Uz to, bogat je i antioksidansima koji se bore protiv štete koju mogu napraviti slobodni radikali. Ako vas pak brine okus, žlicu jabučnog octa možete pomiješati s vodom, a možete dodati i malo meda. No, nemojte pretjerivati s količinom jer previše octa može uzrokovati bol u trbuhu.

 

Izvor:  Lifehack

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.