Što se događa s vašim sjećanjima dok spavate?

Poznato je da su spavanje i pamćenje izravno povezani. Neadekvatan san smanjuje moždanu aktivnost i ograničava pristup učenju, pamćenju i koncentraciji, ali jeste li se zapitali kakvu točno ulogu ima san?

Neurolog i istraživač Alzheimerove bolesti dr. Scott Small objašnjava da nedostatak sna narušava sposobnost pamćenja, odnosno stvara previše sjećanja, a rezultat je preopterećen mozak i nedostatak prostora za stvaranje novih sjećanja pa se lakše zaboravljaju i neke važne informacije.

Što se događa s vašim sjećanjima dok spavate?

“Jedna od glavnih svrha sna je da smanjimo naša sejćanja“, kaže neurolog Small za Mind Body Green.

Ovu ideju je predstavio molekularni biolog, neuroznanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade dr. Francis Crick koji smatra da spavamo kako bismo zaboravili, što znači da spavamo da bi naš mozak mogao ukloniti nepotrebne informacije.

Odvojite trenutak da zamislite svoj mozak kao ogromno, otvoreno polje, vaša sjećanja kao travu koja raste iz zemlje. Spavanje vam omogućava da “pokosite” travnjak i skratite nepotrebne dijelove zbog kojih polje izgleda pretrpano i izobličeno.

Mozak se susreće s tisućama informacija svakog dana, od kojih većinu niste ni svjesni da obrađuje.

“Vaš mozak je jako dobar u pamćenju tisuća detalja, a većina njih nije ključna za vaš život“, dodaje dr. Small.

Kada ljudi ne spavaju dovoljno kvalitetno, njihov mozak nije u stanju ukloniti ova dodatna sjećanja i zadržati samo važne stvari, zbog čega je nedostatak sna povezan s neoptimalnim radnim pamćenjem.

“Njihov mozak je statičan kada su u pitanju informacije”, kaže dr. Small i dodaje da “oni ne mogu jasno misliti”.

Teorija ima smisla, san je ključan za pomlađivanje svih stanica u vašem tijelu, on im daje šanse da se poprave i sasvim je prikladno da vrijeme provedeno u sanjarenju također može pomoći u finom podešavanju vaših sjećanja.

Ako želite dodatnu podršku za spavanje, poznato je da postoje suplementi koji mogu pomoći. Magnezij i melatonin su dvije popularne prirodne opcije. Međutim, ipak je od ova dva “izabran” magnezij kao glavna podrška spavanju.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.