Sudjelujte i vi – odaberite jedno od ponuđenih rješenja multifunkcionalnog infopunkta!

U sklopu ovoga projekta građani Rijeke imat će priliku odabrati jedno od dva ponuđena vizualna rješenja multifunkcionalnog infopunkta koji će biti smješten na jednoj od riječkih lokacija, a koji u sklopu CEKOM-ova projekta Living i aktivnosti pod nazivom “Istraživanje i uspostavljanje tehnološkog koncepta industrijskog dizajna i razvoj naprednih i inovativnih alata za dvosmjernu komunikaciju građana i grada” razvija Hrvatski Telekom kao tehnološki partner na projektu.

Sam multifunkcionalni infopunkt izgledat će kao osuvremenjena verzija tradicionalne telefonske govornice s nizom dodatnih funkcionalnosti, a ujedno će udovoljavati potrebama pametnih gradova i omogućavati pristup osobama s invaliditetom. Riječ je o samostojećem multifunkcionalnom uređaju s nadstrešnicom, telefonskim aparatom i dva zaslona osjetljiva na dodir te pogodna za digitalni prikaz informacija o gradu i digitalno oglašavanje.

Osim njegove primarne funkcije kao telefonske govornice, uređaj će ujedno nuditi i WiFi hotspot, bežično punjenje mobitela, prikaz rezultata projekta CEKOM te raznih korisnih informacija o Gradu Rijeci poput prikaza karti javnog gradskog prijevoza, voznog reda i putnih informacija, pregleda kulturnih događaja u gradu, preporuka javnih lokacija (najbližih restorana, kina, kazališta, bolnica, knjižnica, muzeja i sl.) te vremenske prognoze.

Nakon što su osmišljena dva vizualna i uporabna koncepta proizvoda, sljedeća faza razvoja obuhvaća uključivanje građana Rijeke u odabir jednog od dvaju ponuđenih rješenja odnosno prijedloga, koji će tako odlučiti s kojim će se rješenjem krenuti u izradu.

Glasati se može na web stranici CEKOM-a

Oba rješenja nadahnuta su formama riječkih vizura u kojima se ponavljaju trokutasti oblici kao što su kranovi, jedra jedrilica i zvonici.

 

Prvo rješenje bazirano je na mreži trokuta sastavljenoj od različitih vrsta ploča – čelične ploče koja zaklanja od sunca i kiše, polikarbonatne prozirne ploče u boji magente, koja prolaskom sunčeve svjetlosti stvara zanimljive sjene, te svjetleće ploče. Sve su ploče nakošene kako se kiša ne bi zadržavala na krovu uređaja. Trokutasta baza potiče na kretanje oko samog uređaja, istraživanje svih njegovih dijelova te olakšava pozicioniranje. Sve oznake svijetle kako bi ih se noću moglo lakše uočiti i kako bi se potaknulo korištenje uređaja.

Strana s telefonskim aparatom nakošena je i natkrivena kako bi zaštitila korisnika i olakšala pristup osobama s invaliditetom. Na lijevoj strani nalazi se interaktivni zaslon na kojem se nalaze zanimljivosti o znamenitostima Rijeke, aktualni događaji u gradu kao i aktualne ponude, ali i informacije poput vremenske prognoze te rezultati projekta CEKOM. Na trećoj strani nalazi se veliki zaslon koji služi za digitalno oglašavanje i dijeljenje bitnih informacija prolaznicima.

Za razliku od prvoga, drugo rješenje ima dvostrani dizajn, s jednom stranom interaktivnom i drugom stranom s reklamnom digitalnom površinom, te je kombinacija metalne baze s polikarbonatnim svjetlećim površinama. Na prednjoj strani nalazi se telefonski aparat, a desno od njega interaktivni zaslon na kojem se mogu naći zanimljivosti o znamenitostima Rijeke, aktualni događaji u gradu kao i aktualne ponude, ali i informacije poput vremenske prognoze te rezultati projekta CEKOM. Ispod interaktivnog zaslona nalazi se prostor za punjenje mobitela, dok se na stražnjoj strani nalazi veliki zaslon za prikaz digitalnih reklama i korisnih informacija.

Krov govornice štiti od kiše i asocira na zapljuskivanje vala, a linija koja se bočno spušta od njega i kontinuirano obilazi formu asocira na obalnu liniju. U noćnim satima uređaj konstantno svijetli plavim svjetlom kako bi bio što uočljiviji, dok se pri korištenja telefonskog aparata boja rasvjete mijenja iz plave, boje vezane uz grad Rijeku, u magentu, boju vezanu uz Hrvatski Telekom.

Nakon što građani Rijeke odaberu jedno od ponuđenih vizualnih rješenja, krenut će se u izradu samog uređaja te njegovo postavljanje na jednu od lokacija u gradu Rijeci u svrhu daljnjeg testiranja i istraživanja u sklopu projekta CEKOM. Tijekom tog razdoblja testirat će se izdržljivost uređaja kako na vanjske tako i na sve ostale potrebne uvjete i parametre.

Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM) je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta – 149.631.384,15 HRK, od čega je 95.357.525,75 HRK iznos koji sufinancira EU dok je razdoblje provedbe projekta od 01. ožujka 2020. godine do 01. ožujka 2023. godine.

Više o projektu saznajte na web stranici Centra kompetencija za pametne gradove.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.