Svečanost povodom obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke od fašizma

Na svečanosti su govorili predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dragutin Rađenović i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Čestitajući svim Riječankama i Riječanima 76. godišnjicu oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, zahvalili su se svim borcima i sudionicima Narodnooslobodilačke borbe na slobodi koju su izborili za sve nas i omogućili Rijeku kakva je danas.

Svečanost su veličali i zamjenici riječkog gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, načelnik Policijske uprave primorskog-goranske Tomislav Dizdar, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ-a Dinka Tamaruta te riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Predsjednik UABA-e Rijeka Dragutin Rađenović

Rađenović: Za oslobođenje Rijeke živote dalo dvije tisuće boraca

„Bližio se kraj rata i vrhovni komandant Jugoslavenske armije drug Tito donosi stratešku odluku – čim prije izbiti sa svojim snagama na rijeku Soču, koja je privremeno granica između hrvatskog i slovenskog naroda, a da bi se time dobila jača pozicija za pregovore o granicama nakon završetka rata. Naša 13. divizija dobila je zadatak štititi desni bok, tj. držati Liku i Gorski kotar, dok su 19. i 26. dalmatinska divizija prodirale prema sjeveru, duž obale. Sva brda oko Rijeke bila su posve gola i dobro utvrđena, tako da je za oslobođenje Rijeke dalo živote dvije tisuće boraca. Primjerice, za oslobođenje milijunskog grada Pariza poginulo tri tisuće osoba, što vojnika američke vojske, što pripadnika francuskog pokreta otpora. Opatija je oslobođena 28. travnja, pa je njemačka komanda shvatila da im se priprema obruč i onda su se povukli prema Ilirskoj Bistrici, ali dalje nisu mogli pa su se predali. Strateškom odlukom vrhovnog komandanta omogućeno je da se matici zemlji vrate svi teritoriji koji su nepravedno poslije Prvog svjetskog rata pripali Italiji“, kazao je Rađenović.

Gradonačelnik Rijeke Obersnel istaknuo je važnost 3. maja, koji nije samo dan kada je Rijeka oslobođena od fašizma, kada je u Rijeci završio 2. svjetski rat.
„To je dan kada je u životima tisuća Riječana i Riječanki zauvijek završilo mračno doba fašističke i nacističke ideologije, doba straha i nemilosti, gladi i smrti, doba kada je šačica ljudi odlučivala o milijunima tuđih života oduzevši im ono najvrjednije – slobodu! I zato je 3. maj dan kada slavimo pobjedu nad ideologijama, slavimo slobodu, slavimo život! Danas odajemo počast borbi kojoj dugujemo mnogo, a odužiti se možemo jedino ako je nastavimo“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel

Obersnel: Važno je suprotstaviti se relativizaciji zločinačkog karaktera

Gradonačelnik je istaknuo kako moramo govoriti o kontinuitetu antifašizma, koji je utkan u sve pore našega grada, u sve segmente ove društvene zajednice.
„Nije dovoljno samo upaliti svijeću ili položiti vijenac. Važnije od toga je naša opredijeljenost i naša odlučnost da se suprotstavimo relativizaciji zločinačkog karaktera i idejama koje vode do moralne propasti društva, da prodrmamo odgovorne državne institucije koje zatvaraju oči pred profašističkim raspoloženjima i oživljavanjima ustaške simbolike. A usput donose i oslobađajuće presude za takve pokušaje. Dosta je toga!“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Dodao je kako cijeneći antifašizam dokazujemo da poštujemo sve velike žrtve podnesene i u narodnooslobodilačkoj borbi i u Domovinskom ratu koje su nas dovele do pobjede i slobode i omogućile da danas  živimo u miru, govorimo svojim jezikom, gradimo svoju zemlju i u njoj vrijednosti koje u središtu imaju čovjeka i njegovu ljudskost, a ne rasno, vjersko ili bilo koje drugo određenje.

Rijeka bila i ostala bedem obrane antifašizma

„Samo u takvom antifašističkom duhu i okruženju Rijeka je mogla opstati i ostati dosljedna sebi – kozmopolitska sredina, otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura. I upravo je taj odnos prema različitosti, to uvažavanje i prihvaćanje, taj europski duh po kojem volimo čuti druge i dijeliti s drugima, donio Rijeci titulu Europske prijestolnice kulture 2020.  S ponosom smo nosili titulu Europske prijestolnice kulture i ponosni smo što je  Europa u Rijeci prepoznala upravo ono što smo kroz sedam desetljeća čuvali i razvijali, prostor otvorenosti koji smo lako pretočili i u viziju budućnosti!“, istaknuo je Obersnel, zaključujući:

„Ponosan sam na ostavštinu naših djedova kao što sam ponosan što je Rijeka u mojih 21 godinu kao gradonačelnika Rijeke bila i ostala ‘bedem obrane antifašizma’, oaza tolerancije, različitosti i mentalne otvorenosti u današnjoj Hrvatskoj. Uvjeren sam da će tako i ostati!“

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su sopranistica Dajana Lupić i mezzosopranistica Karla Pupis, učenice Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke koje su pod mentorstvom nastavnice Ingrid Haller i uz klavirsku pratnju profesora Ivana Bošnjaka izvele skladbe Ivana pl. Zajca i Ivana Matetića Ronjgova. Elena Kolić i Mara Vidačković, učenice Osnovne škole Nikola Tesla, pod mentorstvom učiteljice Irene Peić Rančić izvele su recitaciju pjesme „Moj grad“ autora Vlade Simcicha Vave.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.