Svetište Majke Božje Trsatske dobilo virtualni vodič

O značaju novog virtualnog vodiča Svetišta Majke Božje Trsatske govorili su obratili fra Krunoslav Kocijan gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske, Ines Boban Štiglić i z Turističke zajednice grada Rijeke i Vojko Obersnel gradonačelnik Grada Rijeke, dok je virtualni vodič u svojoj primjeni predstavio Krešimir Prevender direktor CogitoLab j.d.o.o.

Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske, za sada je dostupan na stranici https://heritagecroatia.com/, Riječ je o turističkoj virtualnoj interaktivnoj šetnji i mogućnosti razgleda Svetišta Majke Božje Trsatske u panorami od 360°.
Vodič se sastoji od 50 panorama s interaktivnim sadržajem na ključnim točkama.

Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske

Kako je na predstavljanju rečeno, ovaj virtualni turistički vodič otvara mogućnost razgledavanja Svetišta interaktivno, što na određeni način odgovara ovom putovanjima nesklonom vremenu u kojem živimo ali i navikama posjetitelja koji sve češće, prije samog dolaska u određenu destinaciju, istu vole vidjeti interaktivno. Svetište na Trsatu dio je imidža grada Rijeke koji ima izuzetno važnu duhovnu ali i svjetovnu ulogu, s obzirom na zanimljive i vrijedne aktivnosti koje Svetište provodi. Virtualni vodič doprinijet će promidžbi i prezentaciji sakralne baštine Rijeke. Vodič je i dodatni motiv dolaska u Rijeku koja je bogata ponudom i pored Svetišta nudi brojne znamenitosti, tradicije i priče za otkrivanje, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Virtualni vodič Svetišta Majke Božje Trsatske, najstarijeg Marijanskog svetišta Hrvatske, također je prilika svim posjetiteljima da prouče njezinu bogatu povijest koja upravo ovih dana i to 10. svibnja obilježava 730-tu obljetnicu od čudesnog prijenosa Nazaretske kućice na Trsat (10.5.1291.).

Interaktivne virtualne šetnje hrvatskim svetištima već su dostupne i mogu se pronaći na portalu heritagecroatia.com. ‘Prošetati’ se tako može Svetištem čudotvorne Gospe Sinjske i Svetištem Majke Božje Bistričke. Najnovija virtualna tura koja se može pogledati je u Svetištu Majke Božje Trsatske. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke i Svetištem na Trsatu mapirana su sva bogatstva koje svetište pruža. Tako se na turi može vidjeti Čudotvorna ikona Majke Božje Trsatske, priča o Nazaretskoj kućici koja se na ovom mjestu zadržala tri godine, crkva sa svim njezinim oltarima, kipovima i freskama. Tu je i prostor ispred crkve na kojem se nalazi kip sv. Pape Ivana Pavla II koji je posjetio ovo svetište, kip sv. Majke Terezije koja je također ovdje bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tu su i postaje križnog puta, stube Kapetana Petra Kružića koje su poveznica centra grada Rijeke i svetišta, pastoralni centar, kip sv. Franje, klaustar crkve i kapelice.
Na katu samostana za ovu je turu snimljena i riznica u kojoj se čuvaju najdragocjeniji darovi kao što je molitvenik Katarine Frankopan, te zavjetni darovi Habsburgovaca.


Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.