Svjetski dan voda, 22.ožujak | Općina Vinodolska općina

Povodom Svjetskog dana voda koji se od 1992. godine obilježava diljem svijeta kada je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu predloženo njegovo obilježavanje ove godine i u Vinodolu taj dan obilježavamo tijekom mjeseca ožujka.

Naime potaknuti važnošću vode, tog izvora života kojim Vinodolska dolina obiluje Turistička zajednica i Vinodolska općina organizirale su i inicirale u suradnji s mjesnim odborima, udrugama i KUD-ovima akcije čišćenja zapuštenih vrela i perila po mjestima.

Sama ideja o zaštiti vinodolskih vrela i perila nastala je prije 10-tak godina te je osmišljen projekt Vrela i perila Vinodola. Na području Općine Vinodolske nalazi se velik broj očuvanih vrela i perila (preko 50) koji imaju arhitektonski oblikovane detalje, te su značajnim dijelom graditeljske baštine vinodolskog puka. Ovim projektom prije 10-tak godina obnovljeno je 16 najatraktivnijih lokacija na cijelom području Vinodolske općine. Time su se ona valorizirala u turističke svrhe, te je Općina Vinodolska dobila je svoj prepoznatljivi turistički proizvod upotpunivši svoju turističku ponudu koja se sve više okreće aktivnom i kulturnom turizmu. Tijekom proteklih 10-tak godina ista su se održavala sukladno s mogućnostima i potrebama vezanim uz promociju kako samih vrela i perila tako i cijele doline. Iako je 2020. godina  za svih nas bila vrlo izazovna i nepredvidiva, bila je i godina „osvještavanja i buđenja“ u smislu zaštite izvora vode i perila ali i drugih prirodnih atrakcija Vinodola.

Vinodolska dolina kao prekrasan spoj prirode i ljudskog truda, od Kamenih stupi uklesanih u stijene, staza, puti, gromača, studenaca i perila pa do svega onoga što čovjek može stvoriti svojim trudom i umijećem da si olakša život, a da ne naruši sklad prirode koji ga okružuje vječita je inspiracija mnogobrojnih zaljubljenika u Vinodol pa tako i gdina. Vladimira Martinčića iz Triblja. Naš Vinodolac koji je svoju ljubav prema Vinodolu iskazao kroz poticanje i buđenje svijesti žitelja Vinodola o zaštiti kulturno – povijesnih i sakralnih objekata posebnu pozornost usmjerio je na Vinodolska vrela i perila obilazeći ih, otkrivajući one zaboravljene, urušene, obrasle dračom i korovom. Fotografirajući, snimajući te objavljujući ljepote ali i zaboravljene i zapuštene kutke Vinodola u mnogima od nas probudio je svijest da smo upravo mi neovisno o životnoj dobi pozvani i obvezatni brinuti se o onome što baštinimo.

Vodeći se tim željama i idejama u prethodnoj ali i ovoj godini pokrenuli smo niz aktivnosti na održavanju, čišćenju i sanaciji Vinodolskih vrela i perila. Trudeći se tako provoditi projekat Vrela i perila Vinodola te stvoriti dojam o jednom drukčijem Vinodolu kojeg je u prošlosti obilježavao mukotrpan i težak života na zemlji i od zemlje, ali i ljubavi i briga o vodi i izvorima pitke vode kao svojevrsnom simbolu vinodolskog kraja.

Kao što je vidljivo iz naših aktivnosti i u 2021. godini nastavljamo kontinuirano s ovim projektom s ciljem poticanja na brižljivu revitalizaciju i kontinuitet održavanja vrela i perila, a također i upoznati lokalno stanovništvo s bogatstvom izvora vode na području cijelog Vinodola, ukazati na bogatu graditeljsku baštinu naših predaka, te mogućnost pozicioniranja vrela i perila kao dijelove kulturnog turizma naglašavajući njihovo značenje nekada u prošlosti, ali i potrebom njihova očuvanja za buduće naraštaje.

 Naše aktivnosti idu korak dalje i one se odnose ne samo na održavanje, sanaciju i čišćenje postojećih vrela i perila već izrade publikacije koju je pokrenula Vinodolska općina s idejom da se zaštite, sačuvaju od zaborava ali i da se potaknu buduće generacije na njihovo kontinuirano održavanje i zaštitu kao blago graditeljske baštine koju smo naslijedili od naših predaka.  Upravo je u ovom segmentu gdin. Martinčić dao svoj nesebičan doprinos dajući svoju bogatu audio – video zbirku Vinodolskih vrela i perila na korištenje Vinodolskoj općini i Turističkoj zajednici za izradu spomenute publikacije.

Naravno veliki broj vrela i perila još uvijek je zapušten, devastiran, teško dostupna što iziskuje dodatan angažman kako financijski tako i u građevinskom smislu odnosno svih čimbenika u turizmu. Važno je također spomenuti i angažman žitelja Vinodola koji svojim trudom daju obol na održavanju i čišćenju istih organizirajući akcije čišćenja.

Pa su tako Bribirci u nedjelju 6. ožujka započeli sa akcijama čišćenja vrela i perila. Prvo takvo perilo je Vrbica u zaselku Gradac u zapuštenom stanju, na kojem je bilo potrebno izvršiti ne samo aktivnosti čišćenja raslinja već i građevinske radove. Pored članova Mjesnog odbora u akciji čišćenja sudjelovali su mještani zaselka Gradac, članovi KUD-a Bribir te pojedinci iz ostalih bribirskih zaselaka zaljubljenika u svoj Bribir koji su upravo svojim angažmanom dali primjer kako se voli svoj kraj. Angažmanom seljana i umirovljenika Bribira uređeno je i očišćen vrelo i perilo u zaselku Podskoči te pancićev studenac u Ugrinama. Tijekom ožujka akcije čišćenja vrela i perila nastavile su se  i u drugim mjestima Vinodolske općine. Pa su tako u subotu 20. ožujka u Driveniku akciju čišćenja perila Šimići organizirali Mjesni odbor Drivenik te članovi Udruge za narodne običaje Drivenik. Isti dan u Triblju akciji su se odazvale mlade snage Udruge za očuvanje narodnih običaja “Vinodol” – Tribalj čišćenjem vrela I perila Leskovnik u zaselku Ropci. Mještani Triblja uz podršku gdina Vladimira Martinčića tijekom ožujka očistili su vrelo I perilo Mlaka u Triblju, perilo u centru Triblja, i u Podsoplju i kaptažni izvor pitke vode iz 1902. koji je služio je za napajanje crikveničkog vodovoda. Tijekom travnja akcije čišćenja i održavanja vrela i perila nastaviti će se i u Grižanama u organizaciji članova Mjesnog odbora Grižane te ostalim mjestima Vinodolske općine.

Spomenutim akcijama povećava se broj obnovljenih vrela i perila, nadograđuje se postojeći projekta Vinodolskih vrela i perila te se pritom aktivno sudjeluje u očuvanju i uređenju turističke infrastrukture. Time se stvaraju preduvjeti da se Vinodolu s atraktivnim položajem i ekološki očuvanim prostorom poveća ambijentalnu vrijednost kao turističke destinacije. Ističući u svim prilikama upravo prostornu raznolikost i prirodne atrakcije Vinodolske općine kao dragocjeni resursu koji utječe na turističku ponudu o čemu najbolje svjedoči naš slogan ‘korak od mora, dva od sniga’.

Zahvaljujući ovim aktivnostima kao što je promociji destinacije, briga o prirodnim atrakcijama, kulturno-povijesnim građevinama, uređenja centara mjesta i javnih površina, osmišljavanje novih sadrža, stalna ulaganja u ruralni turizam povećava se kvaliteta ponude te se Vinodol ne mora bojati za svoju prepoznatljivost.

Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.