Trend od davnina: Par savjeta za učinkovitiju depilaciju noga

Noge se mogu brijati koristeći samo britvicu, ali jednako tako se mogu koristiti i epilator, šećerna pasta, vosak i mnogi drugi načini.

Žene su noge brijale od davnina, dok je ovo postao trend s pojavom sve kraćih haljina, a odgovor na pitanje zašto žene briju noge je vrlo jednostavan – zbog estetike i nametnutih trendova.

Kada je započelo brijanje nogu?

Neki vjeruju kako su već Egipćanke brijale noge voskom i čupale dlake školjkama, a tijelo bez dlaka je kod njih predstavljalo čistoću. Rimljanke su s druge strane brijale dlake kako bi pokazale da pripadaju višem staležu. U Perziji je uklanjanje dlaka značilo da je žena odrasla i da je spremna za udaju. Brijanje nogu postalo je sve češće krajem 1800. godine, dok se 1900. godine glatka koža smatrala izrazom ženstvenosti pa je velika većina žena brijala noge.

U prvom desetljeću 20. stoljeća došlo je do velikih promjena u modi, kada su duge haljine zamijenile sve kraće, dok su kupaći kostimi također imali sve manje materijala pa je brijanje nogu postalo dio rutine svih žena. 1915. godine je King Camp Gillette napravio prvu britvicu posebno za žene, a samo lansiranje su popratile i brojne reklame sa ženama obrijanih nogu i pazuha u prvom planu, a to je dodatno potaknulo žene na noge bez dlaka.

Sama popularizacija brijanja nogu nastupila je za vrijeme Drugog svjetskog rata kada se proizvodilo sve manje tada popularnih najlonki i pojavila se potreba za brijanjem nogu, kako bi uvijek bile glatke i lijepo izgledale. Na naslovnicama brojnih magazina su se također pojavljivali pin-up modeli glatkih nogu. Kako je vrijeme odmicalo, brijanje nogu se počelo smatrati normalnim i poželjnim.

S druge strane, nebrijanje nogu i ostalih dijelova tijela je 70-tih i 80-tih godina bio znak podrške feminizmu i pobune protiv nametnutih trendovima, a ista situacija je prisutna i danas.

Kako najbolje brijati noge britvicom?

Prije svega, odaberite način, točnije sredstvo kojim ćete brijati noge. Ako se brijete britvicom, potrebno je slijediti nekoliko savjeta kako biste izbjegle ozljede i nepotrebne infekcije.

1. Nikada se ne brijte na suho

Važno je prvo namočiti noge, otuširati se, a tek onda brijati noge, kada je koža omekšala. Također, na noge nanesite gel za tuširanje kako bi britvica lakše klizila. Osim gela za tuširanje, mogu poslužiti i pjena za brijanje, regenerator za kosu ili ulje za tijelo. Ovako će koža i nakon brijanja ostati njegovana te neće biti suha.

2. Koristite hladnu vodu

Prije samog brijanja smanjite temperaturu vode jer u suprotnome prevruća voda može previše omekšati kožu, a koža onda može biti preosjetljiva i može doći do više porezotina, a potom i infekcija.

3. Brijanje u suprotnom smjeru od rasta dlaka

Tako na primjer dlake na nogama rastu prema dolje, pa bi ih trebalo brijati od dolje prema gore, točnije prema koljenu i dobit ćete puno bolje rezultate.

4. Mijenjajte redovito britvice

Ako britvicu koristite nekoliko puta i na njoj primijetite nakupine kože ili previše dlačica, vrijeme je da uzmete novu britvicu. Kada se ova prljavština ne ispire mlazom vode, zamijenite britvicu, bez obzira na to što je i dalje oštra jer ako je ponovno koristite riskirate unošenje bakterija u otvorene pore ili porezotine, a na kraju i neželjene infekcije.

Dakle, brijanje nogu kod žena javlja se već kod Egipćanki i Rimljanki, a s vremenom je postalo sve popularnije. Razlog zašto žene briju noge je jednostavan – zbog estetike, ali i reklama te trendova koji su se nametali kroz godine. Ipak, kod brijanja, posebno kod brijanja britvicom je potrebno pripaziti na nekoliko stvari kako ne bi došlo do ozljeda i infekcija.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.