U tijeku istraživanje i intervencije usmjerene na kvalitetu života starijih osoba

Izazovi trenutnih epidemioloških mjera radi sprečavanja širenja bolesti COVID-19 među populacijom prisutni su u svim sferama društva. Kvaliteta života osoba starije životne dobi s kroničnim bolestima izmijenjena je u odnosu na ranije periode. Iako im je zdravstvena zaštita dostupna i ne oskudijevaju s lijekovima i terapijama, ograničenja kretanja, dodatni oprez te potencijalni strah prisutni su u svakodnevnom životu, što uvelike utječe na njihovo fizičko funkcioniranje, mentalno zdravlje i kvalitetu života.

S ciljem utvrđivanja trenutnih potreba osoba starije životne dobi koje imaju određene kronične bolesti, odnosno stanja, njihove kvalitete života u novonastaloj epidemiološkoj situaciji te definiranja izazova s kojima se svakodnevno susreću, tijekom jeseni 2020. godine provedeno je javnozdravstveno istraživanje u sklopu projekta ValueCare („Value-based Methodology for Integrated Care Supported by ICT“), u kojem sudjeluje 17 partnera iz Europe, a Katedra za socijalnu medicinu i epidemiologiju s Medicinskog fakulteta u Rijeci je jedan od njih.

U prostoru Medicinskog fakulteta u Rijeci provedene su fokus grupe s osobama starije životne dobi koje imaju određene kronične bolesti, a nakon prikupljenih informacija, nastavilo se s razgovorima koji su obuhvaćali sljedeće tematske jedinice: „Kako se nosim s kroničnom bolesti u vrijeme pandemije?“, „Vrijednosti u mom životu“ te „Virtualni svijet i moguća IT podrška“. Fokus grupe i razgovore provodile su izv. prof. dr.sc. Vanja Vasiljev-Marchesi te doc.dr.sc. Lovorka Bilajac, ujedno i voditeljica Tematske grupe za unaprjeđenje kulture življenja, čuvanje javnog prostora te zaštitu okoliša.

U okviru navedenog projekta cilj je osmisliti model potpore osobama s kroničnim bolestima uz upotrebu suvremene tehnologije, dok se aktivnostima na razini zajednice ukazuje na potrebe i vrijednosti osnaživanja pojedinaca u okviru osobnih mogućnosti i novonastale situacije.

Aktivnosti se nastavljaju provoditi u 2021. godini, a osobe starije od 65 godina koje se žele uključiti u istraživanje i radionice, više informacija mogu pronaći na internet stranici penzici.rijeka.hr.


Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.