Ulazak u novo akademsko zvanje – dr.sc. Boris Miklić

Sveučilište u Zagrebu definira doktorski studij najvišim  stupnjem  formalnoga obrazovanja, a svrha mu je izobrazba novih doktora znanosti i umjetnosti izradom doktorskoga rada koji se temelji na izvornom istraživanju. Upravo se tom svojom istraživačkom komponentom, koja čini okosnicu doktorskoga obrazovanja, doktorski studij bitno razlikuje od prethodnih dvaju ciklusa visokoga obrazovanja (preddiplomski i diplomski studij), kod kojih je naglasak na učenju, a ne na istraživanju. Istraživanje na doktorskom studiju dugotrajan je i  intenzivan proces u kojem se  surađujući  s mentorom stječu  znanje i kompetencije provedbe  znanstvenoga istraživanja iz kojega će proizaći  doktorski rad. Doktorski rad  je izvorni doprinos znanosti , a njegovom obranom doktorand stječete akademski stupanj doktora znanosti ili umjetnosti.

Opisani tijek doktorskog studija uspješno je priveo kraju dr. sc. Boris Miklić, mag. ing. silv., obranivši 11. veljače 2021. godine doktorski rad pod naslovom Šumskouzgojne značajke starih sastojina crnog bora (Pinus nigra J. F. Arnold) u Hrvatskom primorju. Time je stekao akademski stupanj doktora znanosti iz područja biotehničkih znanosti, znanstvenog polja šumarstvo, znanstvene grane ekologija i uzgajanje šuma. Obrana doktorskog rada održana je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pred povjerenstvom u sastavu doc. dr. sc. Stjepan Mikac (predsjednik), akademik prof. dr. sc. Igor Anić (mentor, član), doc. dr. sc. Sanja Perić (član).

Doktorski rad Borisa Miklića je prvo sveobuhvatno šumskouzgojno istraživanje starih sastojina crnoga bora na cjelovitom području Hrvatskog primorja, nakon njihova postanka prirodnim pomlađivanjem i pošumljavanjem. Istraživanje je obuhvatilo sastojine crnog bora starije od 80 godina na području Hrvatskog primorja, od Rijeke do Karlobaga. Posebna vrijednost doktorskog rada je u činjenici kako su temeljem novih znanstvenih spoznaja obrazložene svrha, ciljevi i metodika budućeg šumskouzgojnog pristupa istraživanom šumskom kompleksu.

Stečeni akademski naziv višegodišnjeg predsjednika Općinskog vijeća Općine Vinodolska općina, upravitelja šumarije Crikvenica u UŠP Senj, Predsjednika Lovačkog društva“ Medviđak“ Drivenik, zaljubljenika u svoj vinodolski kraj i borca za njegov boljitak, potvrđuje činjenicu da se uz izniman trud i zalaganje, nužna odricanja i neizmjernu volju, može uspješno ostvariti i ono što se često puta smatra nedostižnim.

Uz čestitke na iznimnom postignuću upućuje se želja za uspjehom u budućim istraživačkim i drugim visokoodgovornim djelatnostima.       

                                                                                                                                                                                                           OPĆINA VINODOLSKA OPĆINA

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.