Vavik naš “ČA” – OŠ Juraj Klović Tribalj

Prije godinu dana krenula je za svih nas izvanredna situacija – pandemija visokozaraznog koronavirusa (COVID-19). Ni u snu nismo mogli zamisliti takav scenarij i takve katastrofalne razmjere i posljedice po naše zdravlje i sigurnost. Jedino smo u knjigama i filmovima takvog žanra čitali i gledali o takvim krizama i katastrofama.

Svoje osobne i profesionalne živote morali smo prilagođavati a i nadalje prilagođavamo novonormalnom dobu. Život i rad Škole doživio je nevjerojatne transformacije. No usprkos ovoj ugrozi učenici i učitelji vrijedno rade. Ovom prilikom izdvajamo jedan naš Projekt.

Prošle školske godine pokrenuli smo Projekt VAVIK NAŠ „ČA“.  Projektom učenici  proučavaju glazbeni folklor zavičaja kroz različite aspekte. Uz mentorstvo voditeljice Projekta Vavik naš „Ča“ Ljiljane Anić profesorice glazbene kulture učenici pišu  dječju pjesmu s elementima glazbenog izričaja zavičaja na čakavskom dijalektu. Pjesma je u svom osnovnom kosturu već gotova a za taj dio pobrinule su se  učiteljica Jasminka Filipović Juričić, profesorica hrvatskog jezika kao i učiteljica razredne nastave Snježana Domijan koja već niz godina vodi izvannastavnu aktivnost Mali Čakavčići.

Inspirirani narodnom nošnjom i plesom svoga zavičaja učenici likovne sekcije Mići Klovići koju vodi učiteljica Alison Mavrić profesorica likovne kulture rade na osmišljavanju kostimografije pjevačkog zbora a pomoć su dobili i od povijesne skupine koju vodi učiteljica Ana Jelić Martuslović profesorica povijesti. Koreografija za koju će se pobrinuti voditeljica projekta i koja će se uvježbavati za premijerno izvođenje  pjesme čekati će za sada bolje dane kada se bude smjelo pjevati, plesati i  družiti zajedno bez straha od zaraze COVID-19. Pjesma će se profesionalno snimiti u tonskom studiju na CD ali je za sada i taj dio na čekanju.

Osnovni cilj projekta je upoznati, spoznati i njegovati vrijednost zavičajne glazbene kulturne baštine. Učenici kroz različite aktivnosti pobliže upoznaju glazbenu tradiciju svoga kraja, pisanjem pjesme primjenjuju svoje znanje, a izvođenjem na javnom nastupu doprinijeti će očuvanju i njegovanju tradicije. U projektu sudjeluju učenici uključeni u izvannastavne aktivnosti ( pjevački zbor, likovna grupa Mići Klovići, Mali Čakavčići, povijesna skupina ), njihovi voditelji , vanjski suradnici te ravnateljica Škole Vilma Renate Car Katnić,prof. kao podrška realizacije u svim fazama projekta. Projekt je hvalevrijedan i zbog činjenice da je u potpunosti  održiv jer je osvještavanje, izgradnja i njegovanje kulturnog i nacionalnog identiteta neizostavno u odgoju i obrazovanju mladog čovjeka.

REALIZIRANE AKTIVNOSTI:
– razgovori s nonama i nonićima o glazbi, nošnji, običajima našeg kraja
– Proučavanje tradicijske glazbe zavičaja
– traženje podataka u glazbenoj enciklopediji i  na internetskim stranicama
– proučavanje glazbenog oblikovanja dječje i tradicijske pjesme
– u literarnoj radionici napisan tekst pjesme na dijalektu zavičaja – čakavština
– kreiranje odjeću za članove pjevačkog zbora inspirirane narodnom nošnjom

AKTIVNOSTI U TIJEKU:
– u skladateljskoj radionici pjevačkog zbora pisanje glazbe za dječju pjesmu s elementima autohtonog glazbenog izričaja

AKTIVNOSTI KOJE SLIJEDE:
– uvježbati pjesmu
– snimiti pjesmu u tonskom studiju
– osmisliti koreografiju uz pjesmu
– naručiti šivanje kostima
– javni nastup s premijernim izvođenjem pjesme

Nekoliko stihova iz pjesme koje ćete poslušati u finalnoj verziji:
…ti si se moje, i srića i bol
  Va srcu zavavik je Vinodol…

Skice kostima nastalih u likovnoj radionici škole pogledajte u galeriji…

Izvor

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.