Završeno proširenje groblja u Sv. Luciji vrijedno 7,5 milijuna kuna

Na novom dijelu groblja u Kostreni Svetoj Luciji održana je prigodna svečanost i blagoslov novog dijela groblja kojeg je predvodio kostrenski župnik vlč. Ivan Stošić, čime je označen završetak velikog i značajnog projekta za Kostrenu.

Za razliku od puno drugih mjesta, Kostrena već nekoliko godina ima pozitivan trend kretanja stanovništva što zahtijeva i pojačani komunalni razvoj mjesta, u što spadaju i groblja. Ovim zahvatom osigurali smo dovoljan broj ukopnih mjesta za duži vremenski period, a planiramo proširiti i drugo kostrensko groblje u Sv. Barbari“, istaknuo je općinski načelnik Dražen Vranić.

Uz načelnika Vranića i pročelnika Odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Daria Modrića, događaju su prisustvovali predsjednik Općinskog vijeća Općine Kostrena Dražen Soldan i direktorica KD Kostrena Sonja Hladnik.

Završetkom projekta vrijednog 7,5 milijuna kuna, Kostrena je dobila 579 novih ukopnih mjesta te dodatnih 15 do 18 mjesta u općem polju. Novi dio groblja ima 71 grobnicu s 3 ukopna mjesta, 61 grobnicu sa 6 ukopnih mjesta, kolumbarijski zid sa 60 mjesta (s pretincima za 4 i 8 urni) i zajedničku grobnicu s već spomenutih 15 do 18 ukopnih mjesta, smještenih na površini od 1.800 četvornih metara.

U prvoj fazi projekta 2018. godine izgrađeno je parkiralište s kojeg se stubištem pristupa novom dijelu groblja i internom putu unutar starog groblja koji vodi prema mrtvačnici. Sporedni, odnosno servisni ulaz nalazi se na istočnoj strani dograđenog dijela i spaja se na glavni put koji vodi do mrtvačnice i omogućuje pristup transportnim kolicima do svih grobnih mjesta. Pomoću rampe pristup groblju omogućen je i osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.
Prošireni prostor groblja hortikulturno je uređen u skladu s ostatkom groblja. Unutar dograđenog dijela groblja postavljeno je 6 kamenih klupa i formirano nekoliko „otoka“ s tekućom vodom i posudama za otpad. U sklopu radova izvedena je i dekorativna rasvjeta.
Kako bi se premostio nedostatak grobnih mjesta i period do završetka radova na proširenju groblja, dodatnim je ulaganjem početkom 2020. godine na prostoru koji je bio predviđen za izgradnju grobnica većih dimenzija, izgrađeno 5 četverostrukih, 10 dvostrukih i 5 jednostrukih grobnih niša te 32 pretinca za urne.

Grobljem će upravljati KD Kostrena koje je uz suglasnost Općine Kostrena formiralo cijene za korisnike u skladu s kategorizacijom i veličinom grobnih mjesta. Mještanima će na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu, biti ponuđeno 65 grobnih mjesta i to 35 grobnica s po 3 ukopna mjesta, 30 grobnica s po 6 ukopnih mjesta, 8 pretinca za 4 urne i 2 pretinca za 8 urni, dok će preostala mjesta biti namijenjena za naknadno ustupanje na trajno ili privremeno korištenje, u okolnostima kada nastupi smrtni slučaj, a obitelj nema osigurano ukopno mjesto.
Cijena grobnice s 3 ukopna mjesta iznosit će 25 tisuća kuna, cijena grobnice sa 6 ukopnih mjesta bit će 40 tisuća kuna, dok će veći pretinac za urne iznositi 8 tisuća kuna, odnosno 5.650 kuna manji.
Javni poziv u kojem će biti navedeni uvjeti i način na koji će mještani moći dobiti grobnice na korištenje  na neodređeno vrijeme uz naknadu, bit će objavljen u drugoj polovici ožujka, a bit će otvoren dok bude raspoloživih grobnica i pretinaca za urne.Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.