Završne pripreme u Muzeju grada Rijeke – restaurirane slike braće Klimt spremne za izložbu

Tri slike nose potpis Gustava Klimta (Sv. Cecilija, Antonije i Kleopatra, te Orfej i Euridika),  tri njegova brata Ernsta Klimta (Alegorija kazališne umjetnosti, Genij s trubljom i Genij s košarom cvijeća), a tri suradnika i prijatelja Frantza Matscha (Alegorija ljubavne poezije, Alegorija plesa i Alegorija komične opere).

U sklopu priprema za izložbu, na svim su slikama obavljeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

Ista vrsta zahvata na tim je slikama bila učinjena 1978. godine, kao dio tadašnje obnove riječke kazališne zgrade. Restauraciju je tada obavio Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Splitu.

No, vrijeme je potom još jednom učinilo svoje, udruženo s osjetljivim položajem na najvišim unutrašnjim dijelovima zgrade. Slike su tu bile na udaru vode što je curila kroz krov i ostavljala tamne mrlje. Uz visoke temperature reflektora za osvjetljavanje scene koje su također utjecale na stanje slika,  na njima su se taložili atmosferska prašina i masne čestice čađe, pa su vidljiva i sve tamnija mjesta retuširanja u činjena tijekom prijašnje restauracije. Svih devet slika imalo je na rubovima rupe nastale pribijanjem čavlima na strop gledališta. Prva tako načinjena oštećenja nastala su već u postavljanju slika 1885. godine, kada su one dopremljene u Rijeku, izrezane na odgovarajući format i montirane u interijer. Isto je učinjeno 1978., kada su slike pričvršćene na izvorna mjesta ponovo zabijanjem čavala što je stvorilo dodatna oštećenja.

Najviše oštećenom zbog takvih događaja pokazala se slika Gustava Klimta Sv. Cecilija. Ona se razlikuje od ostalih finijim platnom, zbog toga i finijom, osjetljivijom teksturom uljne površine.

Restaurirane Klimtove slike (Foto Velid Đekić)

Restaurirane Klimtove slike (Foto Velid Đekić)

Današnji zahvat učinjen je u riječkom odjelu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, gdje je obnovljeno šest slika – tri Gustava Klimta i tri Frantza Matscha, dok su u Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu obnovljene slike Ernsta Klimta. Delikatan posao započeo je kolovoza 2018. g.,  skidanjem slika s njihovih izvornih mjesta na stropu iznad gledališta, oko raskošnog lustera, te s proscenija i susjednih loža. Slike su tada zamijenjene fotografijama. Restauratorski zahvati što su uslijedili potrajali su do studenoga 2020. godine. Obavili su ih Ana Rušin Bulić i Goran Bulić u Rijeci te Slobodan Radić u Zagrebu.

Slike se trenutačno nalaze u restauratorskim odjelima na objema lokacijama, gdje čekaju da ih se prenese u galerijski dio na prvom katu Palače šećera, gdje će biti otvorena izložba. Na svim je slikama učinjen je cjelovit restauraterski zahvat. To je značilo uklanjanje tutkalno-škrobnog ljepila i žbuke s poleđine radova, umetanje novog lanenog platna na mjestima gdje je nedostajalo i naljepljivanje slika na podlogu od novoga lanenog platna. Sanirana su mjesta s razmrvljenim i oljuštenim vezivom, nadomješteni fragmenti otpale uljane boje i retuširana oštećenja slikanog sloja.

Nakon tako temeljite obnove, slike ostavljaju dojam kao da su netom stigle, ali ne iz riječkog ili zagrebačkog restauratorskog odjela, nego iz bečke radionice slikarske trojke. Slike će biti izložene koncem travnja u Muzeju grada Rijeke na izložbi „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“.


Izvor

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.